Norske finanskjendiser støtter Stein Erik Hagens kamp mot fomuesskatten. Men få har planer om å gjøre som Hagen og flytte formuen ut av landet.

- Jeg skal aldri flytte ut av Norge. Heller fri enn trell, sier investor Torstein Tvenge til Dagens Næringsliv.

Han kan ikke se for seg en tilværelse der han må stemple ut og inn av landet.

- Da er det bedre å betale noen kroner ekstra i skatt for å være en fri mann, og ikke trell, sier Tvenge til avisen.


Les også:
Leder DN: Patetisk flyttemelding
- Selvhøytidelig vås fra Hagen
Hagen blir i landet
- Hagen stikker fra regningen
Kan slippe raskt unna

 

Investor Christen Sveeas har heller ingen planer om å flytte. Til DN sier han at det ville være et positivt incentiv for privat satsningsvilje om formuesskatten ble avskaffet.

- Dessuten ville en avskaffelse medføre at en del formuende nordmenn flyttet hjem og investerte sine midler her, sier Sveaas til avisen.

 

Hotelleier og mangemilliardær Petter Stordalen sier til Finansavisen at han ikke har vurdert å flytte "et eneste sekund". Han støtter imidlertid Sveaas i at formuesskatten burde fjernes. Han mener det er en skatt på en investering som ikke nødvendigvis genererer en kontantstrøm.

- Man blir tvunget til å ta ut penger av bedriften selv om pengene burde blitt i bedriften, man kan bli tvunget til å selge aksjer eller ta opp lån for å betale formuesskatt, sier Stordalen til Dagens Næringsliv.

Investor Øystein Stray Spetalen sier til DN at han vil ta opp en eventuell flytting med familien før han snakker med journalister om det.

 

Skipsreder Herbjørn Hansson har full forståelse for Hagen-familiens flytteplaner.

- Selvsagt skal vi betale skatt og være med på å dekke fellesskapets utgifter, men det må ikke være slik at man er nødt til å undergrave kapitalbasen ved å selge aktiva for å gjøre det, sier Hansson til DN.



 

Styreleder og medeier i Midelfart Holding, Celina Midelfart, sier til DN at "det reelle temaet er behovet for å sikre stabile og forutsigbare rammevilkår for næringsvirksomhet og eier". Hun mener den underliggende premissen for å skape arbeidsplasser og på den måten skatteinntekter er at man må kunne skape verdier og drive sin forretningsvirksomhet i Norge til konkurransedyktige vilkår på det internasjonale markedet.

Investor Kjetil Holta (44), som ifjor solgte unna sin eierandel i familiebedriften Tinfos, sier til Finansavisen at han hadde gjort det samme selv dersom han hadde vært i Hagens situasjon.

- Jeg betaler ganske mye formuesskatt selv, og det kan nok tenkes at jeg en dag flytter til utlandet, sier Holta til avisen.

 

Bunnpris-gründer Trond Lykke, investor Jens Ulltveit-Moe og eiendomsinvestor Christian Ringnes skjønner også Hagens flytteplaner. Men ingen av dem har planer om å flytte.

- Selv betaler jeg tre ganger så mye som jeg tjener i skatt. Formuesskatten er en rå beskatning, sier Lykke til Finansavisen.



 

Kaffekongen Herman Friele jr. tror flere kan komme til å følge Hagen-familiens eksempel, spesielt hvis nedgangstidene i den globale økonomien fortsetter.

Han viser til nordmenn som allerede har flyttet ut; John Fredriksen, Jacob Stolt-Nielsen jr. og Jebsen-familien.

- Driver man i en internasjonal bransje, så må også vilkårene være slik at det er mulig å konkurrere. Hvis det var mindre skatt på kapital, så ville de nok ha vært her. Jeg tror ikke de har noe ønske om å forlate moderlandet, sier Firele til Finansavisen og avslører samtidig at han selv overhodet ikke har planer om å flytte.

 

Investorene Riulf Rustad, Carl Otto Løvenskiold og Jan Haudemann-Andersen har heller ikke planer om å flytte ut. Løvenskiold og Haudemann-Andersen sier til Finansavisen at de har forståelse for at man blir så opprørt over formuesskatten at man flytter.

 

Tidligere Høyre-leder og statsminister Kåre WIlloch har ikke mye til overs for Hagen-familiens flytteplaner.

- Jeg synes det er trist at folk som blir vellykkede i Norge ikke vil betale skatt til det norske samfunnet. En må være oppmerksom på hvilket samfunn som har gjor en til den man er, og hva man skylder dette samfunnet, sier Willoch til Dagsavisen.

Tidligere partisekretær i Ap og opphav til uttrykket "flå de rike", Martin Kolberg, kaller Hagen både sosialt arrogant og politisk ignorant.

- Hvis han tror dette bidrar til økt støtte til Høyre eller Frp, er det et uttrykk for politisk uvetenhet, sier Kolberg til Dagsavisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.