- Norsk solenergiindustri står ved et viktig veiskille, og vi må nå få en debatt om hvordan en slik framtidsnæring kan fortsette her i landet, sier LO-leder Roar Flåthen.

Også daglig leder Einar Håndlykken i miljøstiftelsen Zero er bekymret for RECs framtid i Norge.

- Dette er veldig synd for det norske solenergimiljøet, selve spydspissen i grønn næringsutvikling her i landet. Drømmen om et miljøvennlig industrieventyr kan ha fått et skudd for baugen, sier Håndlykken til NTB.

Kan bli stengt
Styret i Renewable Energy Corporation ASA (REC) vurderer å legge ned produksjonen i den eldste multikrystallinske waferfabrikken på Herøya og i den multikrystallinske waferfabrikken i Glomfjord samt solcellefabrikken i Narvik, opplyser selskapet. 700 ansatte kan komme til å miste jobben.

Den foreslåtte nedstengningen utgjør rundt 45 prosent av RECs waferkapasitet i Norge, samt 180 megawatt med solcellekapasitet..

- Dette er et beklagelig, men nødvendig tiltak i dagens markedssituasjon. Vi er klar over hvilken påvirkning dette vil ha for de berørte ansatte og lokalmiljøene i Norge. Derfor har dette vært en vanskelig avgjørelse, sier konsernsjef Ole Enger.

Wafere er en viktig del av solcellepaneler og lages hovedsakelig av silisium. Multikrystallinske wafere brukes til å lage solceller, mens monokrystallinske wafere kan brukes både til å lage solceller med bedre ytelse og til integrerte kretser som benyttes i mikroprosessorer for PC-er og annet elektronisk utstyr.

- God nyhet
Overproduksjon og manglende etterspørsel i markedet har ført til at REC i stor grad har produsert for lager. Tidligere i år permitterte selskapet rundt 600 ansatte. De berørte fabrikkene på Herøya, i Glomfjord og i Narvik er allerede stengt og skal etter planen holdes stengt ut året.

Hvis stengningen blir vedtatt, vil produksjonen fortsette på den nyeste multikrystallinske waferfabrikken på Herøya, samt på den monokrystallinske waferfabrikken i Glomfjord. REC vil imidlertid jobbe med å effektivisere driften ved disse fabrikkene. Produksjonen i Singapore og i USA vil fortsette med full kapasitet.

- Dette er på sett og vis en dårligere nyhet for norsk industri enn for klimaet. Det er positivt for klimaet at konkurransen er skarp og at Kina satser så hardt på solenergi. Prisen på solenergi har jo også falt – noe som er helt nødvendig for at det skal bli et alternativ til fossil energi, sier Håndlykken.

Frykter utflagging
Norge har de siste årene brukt betydelige summer på forskning innen miljøvennlig energi. LO frykter denne kompetansen nå kan forsvinne til utlandet.

–-Vi må få en debatt om hvordan vi skal forhindre dette og kunne satse videre på en slik framtidsnæring, sier LO-leder Roar Flåthen.

Han ber ledelsen og eierne i REC vise vilje til fortsatt å satse på produksjonen i Norge og legger hovedansvaret på Orklas hovedaksjonær Stein Erik Hagen. Orkla er RECs største eier, men konsernet ønsker nå å selge seg ut.

- Vi krever at Orkla finner en løsning som bidrar til at framtidige eiere satser på den kunnskapen og kompetansen som er i Norge, slik at det sikrer fortsatt norsk produksjon og norske arbeidsplasser, sier Flåthen.

Han får støtte av SVs næringspolitiske talsmann Alf E. Holmelid, som reagerer på at Orkla vil kvitte seg med eierpostene i selskaper som Borregaard og REC.

– Det er et eksempel på at vi mangler langsiktige industrielle investorer med samfunnsansvar her i landet, sier Holmelid til NTB.

Vil ikke redde Rec
Næringsminister Trond Giske (Ap) sier til NRK at det ikke er aktuelt for regjeringen å redde REC.

– Alle som opplever å miste jobben, finner liten trøst i omstillingspakker og nysatsinger. Men forhåpentligvis vil det føre til at de får nytt arbeid og sikrer inntekten sin, sier Giske.

Les også: 700 Rec-jobber kan ryke

<b>Spår Rec-død i Norge</b>

<b>- Slutt for Rec i Norge</b>

<b>Åpner for statlig kjøp av Borregaard og Rec</b>


<b>Goldman halverer kusmålet i Rec</b>

<b>- Markedet priser inn ekstremt dårlige utsikter for Rec</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.