2. plass til Trysil i DNs skikåring: Trysil flommer over av traseer. Mer enn 60 av dem dekker Trysilfjellets åser og skoger. De bratteste når du fra Høgegga, hvor et sort løypeparadis med moderat skitrafikk er gjemt bort. Intet sted i Norge er mer egnet for bratte storslalåmsvinger enn dette.

Rett ovenfor finner du en av landets aller bratteste traseer, kanskje bare slått av Kvitfjells utforløype. Her er bare det å se ned skremmende.

Resten av anlegget består av relativt «snille» traseer. Er sikten god, bør du komme deg opp til heisene i Fageråsen hvor du kan stå på ski under Trysils 1132 meter høye fjelltopp.

 

Er været dårligere, velger du skogsområdet nede ved turistsenteret som er skånet for vind og dårlig sikt. De mange gode løypene kombinert med superb preparering gjør at ingen norske alpinanlegg slår Trysil hva gjelder alpine traseer.

DN har rangert landets beste alpinanlegg, fra Hovden i sør til Narvik i nord. Trysil landet på delt 2. plass sammen med Oppdal, basert på følgende kriterier:

*Den tellende poengscore for langrenn er gjennomsnittet av langrennskriteriene.

 

Rolig, åpent og trygt
Til tross for enorme besøkstall gjennom sesongen har Trysil en rolig atmosfære over seg. Et 30-tall heiser sprer skitrafikken ut over et stort område. Dermed unngås den ubehagelige tettheten.

Trysil føles rolig, åpent og trygt, og for barna finnes to egne, imponerende områder. Det fineste ligger nært de åpne fjellsidene ved toppheisene, men likevel i skogens ly. Her får barna møte store blå trær og snakkende figurer mens de prøver seg gjennom hinderløypen og dens poster. «Eventyr» heter det andre området, som ligger mer sentralt plassert nede ved turistsenteret. Det er også stort og bra, men ikke like koselig.

Barnetilbudet kombinert med et alpinanlegg bygd slik at ingen trenger å utsette seg for vanskeligere traseer enn ønskelig, gjør Trysil til Norges mest familievennlige alpinanlegg.

Eksperimentelt
God lunsj er viktig. Spesielt når hele familien er på tur. Det har Trysil skjønt og tilbyr hele 16 spisesteder, hvorav mange holder høy kvalitet. Om du vil ha noe nært og kjapt, anbefales den intime Skipaviljongen under Toppekspressen, hvor det er fin utsikt i tillegg til god varmmat. For å unngå kø og lite albuerom er det spesielt i helgene smart å ta lunsjen litt tidligere enn normalt.

Kanskje er Trysils terrengpark for stor. Spesielt på de små hoppene merkes det at Trysil med fordel kunne brukt mer ressurser på vedlikehold av parken. Ser du bort fra dette og at heisen går smertefullt sakte, er det lite å utsette på den. Når du skal ned, hjelper parkens lengde og innhold deg å glemme den trege heisen.

Spenningen opprettholdes fordi Trysil har tatt seg tid til å lage mange elementer og tort å eksperimentere. Også det faktum at deler av parken ligger i et for bratt terreng, er løst på en god måte. På kveldstid gis parken et skikkelig løft av flombelysningen. Å kjøre terrengpark under svart himmel og skikkelige lyskastere er en ganske annen opplevelse enn i dagslys og med dårlig sikt.

Foran årets sesong har Trysil foretatt snøkanoninvesteringer som de håper vil føre til rekordtidlig åpning av parken. Off-pist eksisterer også i Trysil, men det er ikke derfor du reiser hit. Om pudderet skulle falle, er det en bonus som gjør det mulig å leke i åpne heng og gløtt i skogen.

Spenstig langrenn
Lysløypa består av temposkifter. Opp og ned i full fart. Bratt og plutselige svinger. Du blir lett sliten og erfarer at langrenn kan være svært så spennende.

Resten av de nærliggende langrennsløypene er lengre og rettere. Vær og vind trenger du ikke bekymre deg for da de fleste løypene er beskyttet av skogen. Hytter med selvbetjent grill anbefales som lunsj- og smørested.

På baksiden av Trysilfjellets topp ligger løypene som går høyere enn tregrensen. Selv om utsikten ut over rolige trekledde åser er fin, kommer du ikke høyt nok opp til å føle at du er på en skikkelig fjelltur. Ønsker du en villere tur inn i naturen, bør Trysil-Knuts fjellverden prøves.





Klikk deg inn på hvert stedsnavn for å se testene:

Tilbake til hovedsaken

Dette var de beste skianleggene i 2009

Les mer om flere destinasjoner på DN.no i helgen!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.