3. plass til Oppdal i DNs skikåring: Oppdal sentrum er ikke veldig stort. Store er derimot Oppdals alpinbakker. Faktisk er det Norges største alpinanlegg målt i areal. Utstrekningen er nøkkelen til den gode følelsen alpinsenteret gir deg.

De mange traseene skaper noe du altfor sjelden kan oppleve i norske alpinanlegg, nemlig gode valgmuligheter. Dagen kan ta uante vendinger og trenger ikke ligne gårsdagen. Her leter du etter stedene som har dagens beste forhold både i og utenfor de preparerte traseene.

DN har rangert landets beste alpinanlegg, fra Hovden i sør til Narvik i nord. Oppdal landet på delt 2. plass sammen med Trysil, basert på følgende kriterier:

*Den tellende poengscore for langrenn er gjennomsnittet av langrennskriteriene.

 

Kupert og svingete start
Anlegget består av fire deler. I Vangslia finner du litt av alt, mens Stølen egner seg best for nybegynnere. Selv om barneområdene ikke er de største, er både Vangslia og Stølen oversiktlige områder med et respektabelt tilbud til de yngste.

Ådalen er populær på solskinnsdager, mens Hovden byr på den mest utfordrende skikjøringen. Her kan du komme til å tenke at traseene er for mange og store sett i forhold til antall brukere. Selv om Hovden byr på en av Norges morsomste storslalåmløyper med en kupert og svingete start, etterfulgt av noen lengre bratte partier før det flater ut mot slutten, er kø noe du sjeldent påtreffer.

Her kan du kjøre runde på runde nesten alene, til lårene får Lund Svindal-krefter eller en overdose melkesyre.

Hemmeligheter på lur
Mellom anleggets fire deler går det et nettverk av transportløyper som enkelt tar deg fra heis til heis. Unntaket er for uerfarne skikjørere som tar turen fra Vangslia til Hovden. Stedvis er løypen trang, og i de bratteste partiene dannes det fort is. For noen kan dette skape større utfordringer enn man hadde forventet å støte på i en transportløype. Du må også hente ut en god dose stakekrefter for å nå målet ditt. Dette er et av de negative aspektene ved store skiområder. Men for de fleste oppleves det som en rimelig pris å betale for så mye god skikjøring.

God frikjøring trenger du ikke traske langt for å finne i Oppdal. Like ved heisene i alle fire deler av anlegget finnes god off-pist om snøen er fin. Mange av linjene tar deg rett ned til transportløypene, som du så følger videre til heisen. På den måten unngås ambisiøse stake- og traskeprosjekter gjennom skogen. Hovden og Ådalen byr på den beste og lettest tilgjengelige frikjøringen, men også Vangslia har hemmeligheter på lur, og fra Stølen kan du etter en lengre spasertur nå frikjøringsklassikeren Kinnpiken, som krever biltransport tilbake til Oppdal sentrum.

 

Intim stemning
Selv om mulighetene er mange i Oppdal, kan du ikke velge den distinkte høyfjellsfølelsen. Den finner du ikke her. Riktignok kan du få ufyselig høyfjellsvær, men du vet alltid at det er kort vei ned til Oppdal sentrum. Med mindre du spenner på deg turski og trasker opp mot Blåøret langs oppmerkede løyper, får du aldri følelsen av å komme deg skikkelig opp på høyfjellet.

Tross et begrenset middagsutvalg anbefales kafeteriaen på toppen av første t-krok i Stølen for en trivelig lunsj. Utsikten er romslig, huset morsomt og stemningen intim. Ønsker du heller å spise i en arkitektonisk finurlighet med internettilgang, tar du heisen til topps i Hovden.

Terrengparken overrasker positivt i både størrelse og variasjon, men mangler likevel det lille ekstra i form av de største hoppene, halfpipe og boardercrossløype. Erf#229smessig tar det også tid før parken når et anstendig nivå. Selv om Oppdals terrengpark ved påsketider er en av landets desidert beste, holder den som regel et helt annet nivå på starten av sesongen.

Langrennsløypene, derimot, er nesten alltid i god forfatning. Hoveddelen av løypenettet kan nås fra alpinanlegget, men ønsker du å komme raskere til de beste løypene, er det best å kjøre til Grøtsetra skianlegg.

 

Godt langrennstilbud

Oppdal har et godt langrennstilbud. De nærmeste turløypene ligger på toppen av Vangslia, mens du må til Gjevilvassdalen eller Grøtsetra skianlegg for å finne kjernen i det store nettverket av langrennsløyper. Her går det brede løyper i nydelig terreng, men ønsker du løyper med store variasjoner og kupert terreng, må du lete litt for å bli fornøyd.





Klikk deg inn på hvert stedsnavn for å se testene:

Tilbake til hovedsaken

Dette var de beste skianleggene i 2009

Les mer om flere destinasjoner på DN.no i helgen!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.