1. plass ti Hemsedal i DNs skikåring: Hemsedal er fremdeles best. Alpinanlegget i Hallingdal har ikke tapt seg siden sist kåring. Det er Norges mest komplette alpinanlegg.

Til tross for barnefamilienes valfarting til dalen og et trendy uteliv er Hemsedal først og fremst et bratt alpinanlegg i ordentlig høyfjellsnatur.

Fjellet og omgivelsene er hovedgrunnene til at Hemsedal havner øverst på listen over Norges beste alpinanlegg.

 

Områdene er store, og det er en opplevelse i seg selv bare å bevege seg rundt i anlegget. Du forflytter deg til ulike seksjoner og oppdager hva fjellet har å by på. For dem som tar turen inn til midten av Sør-Norge, er traseene varierte, godt preparerte og utfordrende. For noen er de kanskje for utfordrende.

DN har rangert landets beste alpinanlegg, fra Hovden i sør til Narvik i nord. Hemsedal landet på 1. plass, basert på følgende kriterier:

*Den tellende poengscore for langrenn er gjennomsnittet av langrennskriteriene.

 

Lumsk kuleløype
Selv om Hemsedal har noe for alle, er det ikke opplagt at nybegynnere bør reise hit. Da kan andre norske alpinanlegg være å foretrekke.

Flere av de flotteste stedene oppe i høyden er det vanskelig å komme trygt ned fra uten å beherske nokså avansert skikjøring. Derfor er ikke Hemsedals traseer komplette. De er ofte bratte, og flere av dem har smale partier – noe som harmonerer dårlig med høye besøkstall. Resultatet blir fort is og humper.

På travle dager mot slutten av sesongen kan hovedtraseen ned mot skistuen utvikle seg til en lumsk kuleløype.

Savn av store utfordringer
Er du derimot en habil skikjører, står mulighetene og utfordringene i kø.

Noen av utfordringene finner du i Hemsedals terrengparker. Et område alle bør prøve, er Blåparken, hvor du finner små parkelementer. Ved hjelp av denne har Hemsedal gjort akrobatikk på ski og brett tilgjengelig for folk flest, og idet parken stadig utbedres, er den alltid spennende å ferdes i.

Hemsedals hovedpark har i lang tid blitt betraktet som en av landets beste, men de siste årene er den ikke blitt særlig forbedret. Men foran årets sesong har det skjedd store forandringer. Hele parken er flyttet til en ny trasé og Holvinekspressen er nå den naturlige heisen å bruke for parkkjøring. Forhåpentlig vil parken fortsette å være en av landets desidert beste, men det er grunn til å tro at de mest ekstreme brukerne vil savne nok store utfordringer.

Hemsedal byr også på noe så sjelden som en halfpipe.

 

Mange muligheter
Med sine 1497 høydemeter er Totten det høyeste av Hemsedals tre toppunkter. Selv om bakkene er aldri så fulle, finner du roen her med en praktfull og heftig utsikt. Her er det bare å skli ut til siden og nyte omgivelsene.

Er det kommet nysnø, bør du velge frikjøringen i Skånebowlen ned igjen istedenfor den litt trange Solløypa. Langt mer krevende frikjøring finner du ved å ferdes ned mot Hemsedal sentrum via det bratte Reidarskaret. Men da må du bruke bilveien for å returnere til heissystemet.

Forhåpentlig vil det en dag bygges heis direkte fra Hemsedal sentrum og opp til Totten. Da vil Hemsedal få en ny dimensjon og mange hadde sluppet den kronglete bussturen mellom sentrum og alpinanlegget.

For dem som ønsker roligere traseer, er Tinden-toppen et utmerket utgangspunkt, mens Roniheisen med sine morsomme traseer og nærhet til innbydende natur byr på Hemsedals aller beste skikjøring.

Fra bunnen av Totten 2-heisen til Roniheisen går det langrennsløyper i høyfjellsterreng som er mye brukt på godværsdager. Likevel er det smart å kjøre østover mot Lykkja om det er gode langrennsforhold du er på utkikk etter.

 

Stelling av gårdsdyr
Ønsker du hverken å stå på alpin- eller langrennsski, finnes det også nok av tilbud. Stelling av gårdsdyr, klatring i frosne fosser og en smak av den lokalproduserte maten er noen av mulighetene.

Førsteklasses lunsj. Nederst i alpinanlegget ligger barneområdet, som har det meste. Her kan de yngste kose seg med slake traseer, store figurer og utfordringer av ulik art. Det lavtliggende området er lite utsatt for ruskevær, og nærheten til kafeteriaer, hoteller, veier og Hemsedals mange parkeringsmuligheter gjør området trygt og oversiktlig, men også lite sjarmerende.

Sjarmerende er derimot lunsjmulighetene. Den beste måten å kombinere god mat med flott utsikt på, er ved å besøke Skarsnuten hotell. Hit tar du deg med Skarsnuten-heisen, eller fra toppen av Roniheisen hvis du er en dreven frikjører. Maten er førsteklasses og prisen ikke mye høyere enn nede i skistuen. Bedre mat enn dette får du ikke i et norsk alpinanlegg.

Langrenn: Populære skiskpor
Fra midten av alpinanlegget går det langrennsspor i fint fjellterreng. Enda bedre løyper finner du om du kjører østover mot Lykkja, hvor det ligger et langrennsanlegg med eminente spor og bra variasjonen. Men du gjør lurt i å komme tidlig. Litt utpå dagen merkes det godt at langrenn er blitt populært blant Hemsedals gjester.

Ønsker du å spenne på deg langrennsskiene på kveldstid, er det også gode lysløyper her. Kjører du lenger østover, kan du for eksempel parkere ved Trefta og gå inn i mer uberørt natur.





Klikk deg inn på hvert stedsnavn for å se testene:

Tilbake til hovedsaken

Dette var de beste skianleggene i 2009

Les mer om flere destinasjoner på DN.no i helgen!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.