Desperate mennesker stormet flyplassen da Taliban inntok Kabul i 2021.

På flyplassen ber en amerikansk diplomat en norsk politikvinne om en tjeneste.

Så ble 27 afghanske barn hasteflydd til Norge uten foreldrene sine.

Dette er den ufortalte historien om hvordan 27 afghanske barn ble hasteflydd til Norge uten foreldrenes viten og vilje. 

Operasjon
«Exit Afghanistan»

tekst
Marie Melgård, Linn Karen Ravn

Foto
Mikaela Berg, Hedvig Idås


2. desember 2023

26. august 2021, Kabul i Afghanistan. Utenfor akuttmottaket til det norske feltsykehuset ligger det så mange skadde at man ikke kan tråkke på bakken uten å dulte borti noen. For få minutter siden ble to selvmordsbomber sprengt i luften. Nå sitter den norske politibetjenten Mari (32) og våker over en bevisstløs toåring på en båre ved siden av seg. Den lille jenta er skutt i hodet.

–  Jeg trodde ikke hun kom til å leve veldig lenge. Men jeg så at hun pustet. Jeg så den lille magen heve og senke seg, sier Mari.

«She is dead, move on», roper en amerikansk soldat. Men alt den ferske betjenten tenker på er: Ingen skal dø alene. 

Den lille jenta var ikke det eneste barnet politikvinnen fikk i fanget under et hasteoppdrag til Kabul. I alt 27 afghanske barn ble fløyet til Norge uten foreldrene sine.

Mens norske myndigheter har lagt lokk på saken, vil noen fortelle om de dramatiske dagene da USA og resten av Nato-landene trakk seg ut av Afghanistan. Og hva skjedde egentlig med barna? 

En ukjent historie. Våren for to år siden besluttet USA å trekke seg ut av det som er blitt beskrevet som den lengste krigen noensinne. Det er starten på det som skulle være en rolig nedtrapping til den endelige avslutningen 11. september samme år.

Mens Nato-styrkene, og Norges egne spesialjegere forlater Afghanistan gjennom sommeren 2021, blir det norske feltsykehuset på Hamid Karzai internasjonale lufthavn i Kabul igjen som eneste ikke-amerikanske bidrag.