People in nature, Facial expression, Flash photography, Smile, Hairstyle, Eye, Leaf, Human, Wood


Camilla Stoltenberg om ett år med pandemi:

– Overrasket over at folk etterlever så omfattende tiltak

Det som har overrasket Camilla Stoltenberg mest, er hvor drastiske tiltak Norge har vært villig til å sette i verk - og at folk etterlever dem.

tekst Tore Gjerstad
foto Gunar Lier

12. Mars 2021 - Oslo

Camilla Stoltenberg har gode minner fra Sankthanshaugen der hun som trettenåring var på sin første konsert. Etter året med pandemi er FHI-sjefen blitt et nesten like kjent navn i Norge som sin lillebror og far. 

– Det har vært ufattelig intenst.

Sjefen for Folkehelseinstituttet (FHI) står utenfor Rikshospitalets gamle kvinneklinikk, stedet hun studerte medisin, gikk visitter og fødte sitt første barn. Camilla Stoltenberg snakker om året som har gått, og om jobben som har gjort henne like landskjent som sin far og bror.

En ung kvinne stanser opp foran henne på andre siden av parken.

– Tusen takk for jobben du gjør, sier hun alvorlig.

– Ja, det er mange som stopper meg. Det er det.

Fremme ved FHI på Lindern, på møterommet for de aller første pandemipressemøtene, tenker Stoltenberg tilbake.

– Vi begynte å frykte viruset veldig tidlig, en gang mellom 5. og 10. januar i fjor. Allerede da Kina publiserte virusgenomet, var vi alarmert internt hos oss. Så økte den følelsen på utover januar, og siste del av januar var vi sterkt alarmert, også jeg personlig. Jeg tenkte at dette kan bli en pandemi, og at vi må være forberedt.

– Følte du at du talte for døve ører?

– Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg opplevde at både Helsedirektoratet og departementet tok det alvorlig med en gang. Jeg følte ikke at vi talte for døve ører overfor befolkningen heller, men jeg kjente at det likevel var en brist i forståelsen av hva en pandemi kan innebære fordi folks referanse i litt for stor grad var forrige pandemi. For svineinfluensaen i 2009 ble forholdsvis moderat.