Kunsthandleren Tor Arne Uppstrøm har gått i dekning i London. I Norge har han skattegjeld på rundt 60 millioner.

Til denne hemmelighetsfulle banken i England gikk det et millionbeløp.


«Beløpet gjelder Uppstrøm Ltd», sto det på et av bilagene.

Pengene var oppgjør for
Andy Warhols versjon
av Edvard Munchs
«Eva Mudocci».

Foto: Privat

«Dere kan skrive hva faen dere vil», sa Uppstrøm da DN konfronterte ham i London i høst.

Foto: Kjetil Sæter

«Dere kan skrive hva faen dere vil», sa Uppstrøm da DN konfronterte ham i London i høst.

Foto: Kjetil Sæter

Kunsthandlerens hemmelige

Andy Warhol-operasjon

Ved hjelp av et tollager i Oslo har kunsthandler Tor Arne Uppstrøm i det stille kjøpt og solgt kunst for mer enn 100 millioner. Samtidig skylder han flere hundre millioner kroner til kreditorer og den norske stat.

tekst KJETIL SÆTER, KNUT GJERNES og STIAN ØVREBØ JOHANNESSEN
foto JEFF GILBERT og FREDRIK SOLSTAD
presentasjon ANDERS STENSEN
london/oslo

25. okt. 2019

4. september 2019

Klokken har passert åtte og det er liv ved alle bordene på den populære italienske restauranten Scalini i Knightsbridge i London. To norske kunsthandlere sitter ved et bord innerst i lokalet. På menyen står kalvelår og god rødvin. Og kunst.

Få nordmenn kan mer om Andy Warhol enn den eldste av de to kunsthandlerne, Tor Arne Uppstrøm, som lenge har hatt Knightsbridge som sitt tilholdssted.

Herfra har han de siste 15 årene kjøpt og solgt kunst for et tresifret millionbeløp under radaren for sine kreditorer. Kunsten har ofte vært lagret hos tollageret DHL i Oslo.

Den omstridte investoren skylder den norske staten nesten 60 millioner kroner.

Mr. Knightsbridge

Etter et kort fengselsopphold for en serie bedragerier tidlig på 70-tallet, slo Tor Arne Uppstrøm fra Notodden seg opp som lastebileier. Men det er som kunsthandler han er mest kjent. Han etablerte galleri Bellman, først på Frogner i Oslo, så både i Stockholm og New York. Tidlig på 80-tallet skapte han internasjonale overskrifter med en stor utstilling av Edvard Munch. En dag kom popkunstneren Andy Warhol, i dag regnet som en av det forrige århundrets største kunstnere, innom galleriet i 57th Street på Manhattan. Resten er kunsthistorie. Warhol, som var stor fan av Munch, bestemte seg for å lage serien «After Munch», der han tok for seg fire av Munchs mest kjente motiver: «Skrik», «Madonna», «Selvportrett med skjelettarm» og «Eva Mudocci». Bildene går i dag for store beløp.

På 90-tallet var Tor Arne Uppstrøm tilbake i Norge der han forsøkte seg som eiendomsmagnat. Han levde høyt med villa på Slemdal, galopphester som herjet på Øvrevoll og luksusfarm i Frankrike. Men planen som skulle gjøre ham styrtrik, kjøpet av en stor eiendomsportefølje fra DNB, endte til slutt i kollaps. Og da Uppstrøm på begynnelsen av 2000-tallet ble viklet inn i skandalen rundt skipsverftet Mjellem & Karlsen i Bergen, raknet det fullstendig.