Sjokkvåpnene

Sjokk-våpnene

Med nordmannen Magne Nerheim i en nøkkelrolle revolusjonerer selskapet Axon politiarbeidet over hele verden. Den omstridte elektrosjokkpistolen, som kobles til mange dødsfall, er tatt i bruk i fire norske politidistrikter.

tekst OSMAN KIBAR
foto og video JOHANNES WORSØE BERG & MIKAELA BERG
layout ANDERS STENSEN
Scottsdale & Phoenix, USA/Oslo

Eventyrbroen

Midt på lyse formiddagen i Oslo sentrum i begynnelsen av juni. Etter å ha satt fyr på sin egen leilighet, viftet med en kniv og løpt nedover gaten, ender den unge mannen i bar overkropp på Ankerbrua, «Eventyrbrua» ved Grünerløkka, roper «Gud er stor» på arabisk og knivstikker en filippinsk mann i 30-årene. Omgitt av syv politifolk, får gjerningsmannen først et varselskudd. Så blir han beskutt  med en gul elektrosjokkpistol. Den unge mannen kollapser umiddelbart med stive, ukontrollerte bevegelser som en Caprino-dukke rett foran skulpturen av Veslefrikk med fela.

Scener mange kjenner fra amerikanske videoer kan snart bli vanligere i norske gater, nå som politietatene i fire norske byer har gått til anskaffelse av 70 sjokkpistoler, har lært opp 500 i bruken og er i full gang med å prøve ut det omstridte elektrosjokkvåpenet . Da politiet i Oppland i forrige uke brukte sjokkpistolen mot en mann med motorsag og machete, hadde den ingen effekt. Han ble skutt og drept. Dagen etter brukte Oslo-politiet elektrosjokkvåpen, mot en mann i 70-årene på Bjerke etter en knivstikkingepisode.

Sjokkpistolene, også kjent som Taser, påfører offeret 50.000 volt med strøm. En mengde så kraftig, smertefull og lammende at offeret ramler sammen og mister all kontroll over kroppen i fem sekunder – tiden det tar for politiet å ta kontroll over situasjonen. Hjernen bak er norsk. 

23. august 2019