Mer solide banker vil ha bedre evne til å konkurrere om innlån i markedet og støtte opp om norsk økonomi i både gode og dårlige tider, mener finansminister Sigbjørn Johnsen. Han legger i dag frem den årlige finansmarkedsmeldingen for Stortinget.

- Finanskrisen viser at soliditeten i bankene bør styrkes, sier Johnsen.

Vil ha systemovervåkning
Det fremgår av meldingen at Finansdepartementet nå etablerer et makrotilsyn der Norges Bank er gitt mandat til å trekke opp tilsynets oppgaver og omfang.

Finansdepartementet vil gi de overordnede retningslinjene for det nye tilsynet, mens sentralbanken skal klargjøre grunnlaget for å få overvåknnigen på plass så raskt som mulig, ifølge Johnsen.

Organiseringen er ikke klar, men finansministeren går langt i å antyde at oppgavene vil kunne bli skjøttet av Norges Bank.

- Jeg mener Norges Bank er en meget god kandidat, sier han.

Det nye tilsynet skal motvirke risiko som bygger seg opp i det finansielle systemet som helhet, såkalt systemrisiko. Det blir fortsatt Finanstilsynets oppgave å overvåke risikoen i enkeltbanker.

Særskilte krav
Finansdepartementet vil vurdere å stille særskilte krav til ”nasjonalt systemviktige finansinstitusjoner”.

”Det norske finansmarkedet er kjennetegnet av noen få banker med store markedsandeler, og de største bankene fungerer som finansieringskilde for de mindre bankene. Departementet mener det kan være grunnlag for å vurdere om det og i Norge bør settes særskilte krav til nasjonalt systemviktige finansinstitusjoner”, heter det i meldingen fra departementet.

Det pekes på at Sverige har innført slike tiltak, ved høyere kapitalkrav for de fire største bankene i Norge, og Norges Bank mener Norge bør vurdere det samme.

Departementet vil komme tilbake til dette senere.

Bekymret for lånetakernes betalingsevne
På en pressekonferanse fredag presiserte finansministeren det særlige og betydelige samfunnsmessige ansvaret banker og finansnæringen har som «økonomiens blodårer».

- Det er viktig at de fungerer på en måte som gir kraft til alle deler, sier Johnsen.

Finansdepartementet er bekymret for risikoen i bankene, som er særlig knyttet til evnene og viljen lånetakerne deres har til å betale renter og avdrag.

Noen risikofaktorer vokser kraftig
Samtidig som norsk økonomi går godt, pekes det på at noen risikofaktorer vokser kraftig. Verken boligprisene eller gjelden i husholdningen har noen gang vært så høye som nå, ifølge departementet, som også viser til at rentenivået er svært lavt .

- Om boligprisene faller, kan tapene i bankene øke så det monner, både på boliglån og lån til bedrifter. Det kan tale for særlig forsiktighet og for at bankene styrker soliditeten, sier Johnsen.

Les også:
- Krisen er ikke over
Strengere kapitalkrav til svenske banker
- Vi syter ikke, vi betaler skatt
- Akseptér reguleringer nå - eller ta straffen senere
EU vil skjerpe bankregler
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.