- Vi har absolutt tid og råd til å se hva som kommer, sier toppsjef Rune Bjerke i DnB Nor.

Han holdt hovedtalen på Finansnæringens dag i regi av Finansnæringens hovedorganisasjon tirsdag.

Bjerke frykter at norske myndigheter skal innføre særnorske regler som skjerper bankenes krav til egenkapitaldekning og likviditetsstyring, uten at resten av Europa er med på lasset. Som styreleder i FNO kommer han direkte fra møter med sine internasjonale forbundsfeller.

- Det er høyst uklart hva som skjer i Europa. Det er høy usikkerhet om økte kapitalkrav kommer til å bli innført, og når de kommer til å bli innført, sier Bjerke.

Bjerke mener at en for tidlig implentering av regulering for finansbransjen i Norge vil ha en kostnad, mener at det er kundene som blir skadelidende.

- Vi bør følge den timeplanen EU setter, sier Bjerke til DN.no.

Ber ikke om skattelettelser
Toppsjefen frykter i tillegg at særnorske skatter skal undergrave bankenes konkurransekraft, i et stadig mer internasjonalt pengemarked. Han peker på at næringen er allerede momsbelagt på en rekke tjenester, mens momsfradragsreglene ikke samtidig er samsvarende. DnB Nor-konsernet som han selv leder, bidrar årlig med over 2 milliarder kun i moms.

- Vi betaler skatt. Vi ber ikke om skattelettelser, og vi fremstår ikke sytete som jeg opplever at enkelte andre næringer gjør, sier Bjerke.

Han peker på at på tross av at den norske stat stilte "gullkortet" og statsobligasjoner til rådighet for norske banker, kostet det ikke staten noe.

- Vi var i stand til å håndtere krisen, uten statsgarantier, og på en måte som gjorde at staten tjente penger, sier han.

En importert krise
Bjerke ga seg selv, finansnæringen, tilsynsmyndigheter og sentralbanken bestått da han oppsummerte effektene av finanskrisen som rammet verden i kjølvannet av kollapsen i amerikanske boliglånsobligasjoner og bankvesen i 2008.

- Det var en importert krise. Det var ikke norske banker, norske tilsyn eller norsk sentralbank som sviktet, sier Bjerke.

Les også: - Man får mer flaks jo mer man trener

Finanstilsynet ser stort kapitalbehov for norske banker
Direktør i Finanstilsynet, Bjørn Skogstad Aamo, godkjenner også norske bankers håndtering av krisen. Han ser imidlertid et klart behov for å styrke bankenes soliditet for fremtiden.

- Bortsett fra likviditet, så har ikke norske banker hatt noen krise, sier Skogstad Aamo.

Han deler Bjerkes syn om at det ikke er tidspunktet for økte skatter nå, men antyder at det kan komme frem i tid.

- Det er ikke riktig tidpsunkt å innføre særnorsk skatt. Det kan ligge på vent til kapitaldekning og likviditet er på plass, sier han.

Uklare signaler fra Finanskriseutvalget
Leder av Finanskriseutvalget , Jon M. Hippe, mener Europa kan forvente betydelige økninger i kravet til kapitaldekning, og viser til tydelige signaler fra Sverige og Storbritannia nylig. Utvalget konkluderte i januar i år med at forhold ved norsk økonomi som slo heldig ut under denne finanskrisen, kan utgjøre sårbarheter neste gang.

Les også: - Flaks, flinkhet og forsiktighet

- Vi skal følge Europa, og om nødvendig være i forkant, sier Hippe.

Les også:
<b>- Vi er helt avhengig av utlandet</b>
Nytt Statoil-felt klart
- Den oljen er som champagne
Lover nye muligheter i Barentshavet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.