Mandag er søkelyset rettet mot uroen i fremvoksende markeder. I forrige uke falt valutakursene kraftig i spesielt Argentina, Russland og Tyrkia.

- En fallende valuta er det klareste tegnet på at investorer rømmer via utgangsdøren, sier markedsstrateg Joe Quinlan hos U.S Trust til USA Today, ifølge Dagens Næringsliv.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets peker på flere årsaker til at internasjonale investorer nå rømmer disse markedene. Ifølge han gir spesielt én bakenforliggende årsak - frykten for hard landing i Kina - grunn til bekymring.

To årsaker
I sin morgenrapport mandag bruker DNB Markets mye plass på å omtale valutaraset.

«Som følge av jakt på avkastning i et marked med rikelig likviditet og lave renter har fremvoksende økonomier de siste årene opplevd høy kapitalinngang og sterkere valuta. Federal Reserves varsel om at en nedtrapping av pengetrykkingen var nært forestående i fjor sommer ble starten på en reversering av strømmene og valutasvekkelse for de samme landene», heter det i rapporten.

Meglerhuset viser videre til to årsaker til at flere valutakursen falt kraftig i forrige uke:

- Hvis en hard landing i Kina skulle materialisere seg, er det en betydelig risiko i det globale bildet. Noe av det som skjer i de fremvoksende markedene er et utrykk for en frykt for det, sier Dørum og fortsetter:

- Samtidig er dette en klassisk markedsadferd, hvor man i en verden med lave renter har jaktet på meravkastning. Så har man nå våknet opp til dels en realitet av at de fremvoksende økonomiene har sine problemer, som Argentina, og dels av at ting faktisk går bedre i den modne delen av verden og gjør den relative avkastningen der mer interessant.

Sjeføkonomen understreker at dette ikke betyr at alt er på plass i de såkalte industrilandene.

- Det forhold at vi har en arbeidsledighet er riktignok et argument for at veksten ikke kommer til å stoppe opp med det første. Det har også skjedd regimeendringer som gjør at risikoen for kollaps i statsfinansene er mye mindre påtrengende enn den var. I tillegg har mange år med lav økonomisk vekst gitt det vi kaller oppdemmet etterspørsel, sier han.

Har gitt opp
Den siste uken er det den argentinske pesoen som har falt aller mest.

Ifølge DNB Markets er pesoen nå om lag 17 prosent svakere enn den var for en uke siden. Meglerhuset viser til at landets økonomiminister søndag karakteriserte det nye pesonivået som «passende».

«Med sparsommelige valutareserver har myndighetene gitt opp å intervenere», heter det i rapporten.

Viser til Asia-krisen
De siste to årene har kraftige valutafall utløst alvorlige finanskriser i fremvoksende markeder ved flere anledninger. Da den thailandske valutaen falt kraftig sommeren 1997, var det få som trodde dette kunne spre seg til andre land. Asia-krisen fikk konsekvenser for hele verdensøkonomien.

Dørum i DNB Markets er imidlertid «egentlig ikke så bekymret» for at noe lignende kan skje i dag.

- Det går på at disse økonomiene hver for seg er ganske små, sier Dørum.

- Vi har hatt denne type krise tidligere i nyere tid som ikke har veltet veksten globalt. Under Asia-krisen var det mange land samtidig med større økonomisk betydning, utdyper han.

I meglerhusets morgenrapport skriver analytikerne at uro i markedet har medført høyere etterspørsel etter tradisjonelt trygge valutahavner, det vil si dollar, sveitserfranc og yen.

Les mer:
Dollar får oppsving mot yen
Slik kan ECB besvare deflasjonsrisiko
Asia i dag: Kinesisk likviditetsskvis sprer seg
Må vinke farvel til 20 prosent av landets valuta

Les også på DN.no i dag:
Hun betalte 100.000 for å menge seg med makteliten
Regjeringen åpner for å endre oljeskatten
Terje (28) er landets yngste førsteamanuensis (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.