- Jeg er enig i at vi har en usunn og krevende utvikling i det norske boligmarkedet slik det har vært de siste månedene, sier Norge-sjef i Nordea Gunn Wærsted til DN.

Tirsdag morgen la Finanstilsynet frem en rekke tiltak for å dempe boligprisveksten i landet. Selv om Wærsted ser behovet, mener hun forslagene ikke gjør noe med den virkelige roten til problemet.

- Det viktigste tiltaket for å gjøre noe med boligprisveksten hadde vært å øke boligbyggingen, hevder hun.

Forslagene kommer etter at Finansdepartementet for litt under to uker siden ba om forslag til tiltak fra tilsynet.

- Dette har en fordel og en stor ulempe, sier Wærsted om det som ble lagt på bordet. 

«Mer firkantede»

Nordea Norge er landets nest største bank, og står for mellom 10 og 12 prosent av private boliglån i landet. Ifølge banksjef Wærsted er den store ulempen med Finanstilsynets forslag at bankene må bli «mer firkantede».

Tiltakene innebærer blant annet at bankene ikke lenger skal kunne foreta «en særskilt forsvarlighetsvurdering» for å begrunne en høyere belåningsgrad enn 85 prosent av boligens verdi. Samtidig heves renteøkningen som skal legges til grunn for stresstestingen av låntagers betjeningsevne fra 5 prosentpoeng til 6 prosentpoeng.

- Med dette kravet kan vi ikke lenger legge vekt på tidligere låneforhold eller at en kunde kan vise til god spareevne og lavt forbruk, påpeker Wærsted.

- Det som er en av de viktigste kompetansene vi som bank sitter på – nemlig vår kredittkompetanse – blir vi fratatt muligheten til å bruke. Det er en stor ulempe, sier hun.

- Ikke permanent

På den andre siden mener hun det er en fordel at det ikke lenger vil være noen forskjellsbehandling mellom bankene.

I den sammenheng viser banksjefen til at Finanstilsynet selv understreker i tirsdagens melding at forslaget «bør ikke være et permanent virkemiddel».

- Det tar jeg som et tegn på at tilsynet er enig med meg at dette med å utøve et bankhåndverk er viktig, sier hun.

Nordea har frem til i dag gjort få avvik fra dagens retningslinjer, opplyser Wærsted.

- Nå blir konsekvensen for oss at vi ikke lenger kan gjøre disse unntakene. Dette gjelder særlig i forbindelse med at vi med disse tiltakene ikke lenger kan bruke skjønn i stresstestene, sier hun. 

Les alt om saken:
NHH-professor: - Frykter folk vil gå på gråmarkedet
- Dette er forslag med krutt
- Dette er noe vi prinsipielt ikke liker
Sjeføkonom: To grupper vil merke boliglånsbremsen
- Nå må du tenke deg om før du låner penger
- Typisk NTNU-studenten som vil få problemer
Slik er tiltakene som skal bremse boliglånsveksten  

Les også:
Røkke fryser lønninger og reduserer bonuser
USA i dag: Greenspan frykter nytt olje-stup
Norge skvises av Opecs nye strategi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.