NRK-thrilleren «Mammon» fikk «bare» 692.000 seere da premieren på sesong to gikk på luften søndag kveld.

Serien tar utgangspunkt i at en kjent politisk journalist blir drept.

Premieren på sesong to var betydelig svakere enn da første sesong gikk på luften i januar 2014.

«Mammon» er en storsatsing fra NRK Drama, med et budsjett på cirka 60 millioner kroner. Første sesong kostet til sammenligning 36 millioner kroner, ifølge NRK.

Ferske seertall tirsdag morgen viser at 689.000 fikk med seg andre episode mandag kveld.

Det indikerer at interessen holder seg bra, ettersom det normale gjerne er litt lavere tall på episode nummer to, ifølge Kristian Tolonen, NRKs analysesjef.

Les også: Bergens Tidende-redaktør slutter etter ti år

Strømming forandrer alt

Tolonen har vært tydelig på at endringene i publikums seervaner gjør det svært vanskelig å si noe fornuftig om hvordan dramaserier som «Mammon» slår an ut fra såkalt live-seing på tradisjonell, lineær tv.

- Hver gang vi publiserer en ny dramaserie, føles det som å legge ut på en ny oppdagelsesreise i publikums seervaner, sier han.

Les også: Fra flopp til tv-topp

Forklaringen er at mange tv-seere har vendt seg til å se særlig dramaserier når de selv har lyst, fordi Netflix og andre strømmetjenester har åpnet for denne muligheten.

Dermed vil seriene kunne samle seere på nett over et mye lengre tidsrom enn tidligere, i tillegg til all seing som skjer i forbindelse med repriser og at folk spiller av opptak på tv-boksene sine.

NRK har sin egen strømmetjeneste, der nye «Mammon»-episoder fortløpende gjøres tilgjengelig.

Første episode er nå vist 46.000 ganger på nett, opplyser Tolonen.

Les også: Håndball-scoring for TV 2

Delte meninger

Flere anmeldere har vært svært begeistret for den nye sesongen av «Mammon».

VG ga terningkast fem. Avisen poengterte at «det er lettere å legge frem tråder enn å nøste dem opp igjen», men at et «troverdig og flertydig manus» likevel gjør «Mammon» til «ypperlig tv-spenning», ifølge avisens anmelder.

Tom Stalsberg i Dagbladet ga terningkast to og mente «serien kjører i minst 197 km i timen hele veien mot stupet - uten sikkerhetsbelter, men med blålys, skuddsikre vester, nerver, action og med finlandshetter og solbriller».

Også DNs anmelder var bare måtelig fornøyd etter å ha sett de første episodene: «Mammon» lider dermed av samme problem som dansk­svenske «Broen»; mysteriet er kanskje oppslukende der og da, men det finnes ingen troverdighet i handlingen».

Millionoppslutning

Seertallene for første sesong av serien falt markant etter premieren.

Men snittet for sesongen ble likevel bra: Regner man bare dem som så hver episode direkte eller i opptak på tv samme dag som den ble vist første gang, fikk «Mammon 1» et snitt på 911.000 seere.

Medregnet all nettseing, opptak og repriser samlet hver episode av første sesong 1,2 millioner seere.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Kygo blir størst på Facebook  

Ruster opp til «plattformkrig» dnPlus

Nationen beholder papiravisen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.