Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
En tigerunge leker med moren sin i en dyrepark i Tyskland. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Jens Meyer/NTB Scanpix
En tigerunge leker med moren sin i en dyrepark i Tyskland. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Jens Meyer/NTB Scanpix les mer

Nepal

Verdens tigerbestand øker for første gang på 100 år

Tigeren er fortsatt en truet dyreart, men den globale bestanden øker nå for første gang på 100 år. India, Russland og Nepal har fått langt flere ville tigre de siste årene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Samtidig fortsetter tigerbestanden å krympe i en rekke land i Sørøst-Asia. På verdensbasis er tallet på ville tigere revidert opp fra anslagsvis 3.200 i 2010 til 3.890 i dag, viser tall fra World Wide Fund for Nature (WWF) og Global Tiger Forum.

– Dette er fantastisk gode nyheter for en av verdens mest truede dyrearter, sier Nina Jensen, WWFs generalsekretær i Norge i en uttalelse.

Tallene presenteres på en stor tigerkonferanse som starter i New Delhi tirsdag. Der møtes representanter for 15 land med levedyktige tigerbestander for å følge opp løftet fra det forrige store tigermøtet, som fant sted i russiske St. Petersburg i 2010: Å arbeide for å fordoble antallet ville tigere innen 2022 – fra drøyt 3.200 til rundt 6.000 individer.

Utryddes i sørøst

Nå har seks år gått, og tallene kan tyde på at man er på rett vei mot målet. Både India, Nepal, Bhutan og Russland har fått flere tigere. Veksten er et resultat av skjerpede tiltak mot ulovlig jakt og bedre beskyttelse av rovdyrenes leveområder.

I India har stammen økt fra 1.706 til 2.226 tigrer, i Russland fra 360 til 433, Nepals ville tigerstamme har økt fra 121 til 198, mens i Bhutan har tallet tigre økt fra 75 til 103.

Derimot er det ingen lyspunkt i Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia og Indonesia. Tigerstammen i samtlige av disse landene minker eller stagnerer på samme nivå som før.

Prekært i Kina

Antallet varierer fra rundt 50 i Myanmar til drøyt 100 i Bangladesh, mens de øvrige tre landene anslås å huse mellom 200 og 400 ville tigere hver.

I Vietnam og Laos er det mektige kattedyret allerede på randen av utryddelse. Her vet man bare om et fåtall enkeltindivider, og forrige uke ble tigeren erklært utryddet fra Kambodsja.

Også i Kina er situasjonen prekær for tigeren. I hele det enorme landet finnes kanskje bare 20 ville tigere. Men totalt har altså verdens ville tigerstamme vokst, først og fremst takket være veksten i India.

800 flere

På det tre dager lange «tigertoppmøtet» i New Delhi skal deltakerne diskutere blant annet beskyttelse av leveområder, gjeninnføring av tigere, overvåkingsmekanismer og bruken av ny teknologi.

– Tigerregjeringer skal bestemme seg for hvilke skritt som skal tas mot å oppnå målet og sikre at ville tigere har en plass i Asias fremtid, sier Rajesh Gopal, generalsekretær i Global Tiger Forum.

WWF ser optimistisk på utviklingen og håper nå regjeringer, lokalsamfunn og naturvernere kan samarbeide om en kraftig økning av tigere de kommende årene.

– Resultatet av denne tigertellingen viser at møysommelig og målrettet naturvernarbeid nytter. Og det lover godt for at vi skal klare å nå målet vårt om å doble antallet ville tigere i verden innen 2022, sier Jensen.

Les også på DN.no

Etterforsker Shell og Eni for korrupsjonsanklager

IS vil bygge terrornettverk og angripe Egypt-olje

- Hovedstaden for «funny money»

Stjernelag har tjent stort på Bank Norwegian: - Jeg følger bare Arne Fredlys råd

- Det er et blytungt marked der ute

Se DNTV:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

</p>

India Russland Nepal
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.