Om rundt ti dager skal britene ta stilling til om landet skal forbli medlem av EU eller ikke i en folkeavstemning. Frykten for et nei, populært kalt «brexit», har økt betydelig etter at flere målinger viser flertall for kampanjen som ønsker å forlate unionen.

Usikkerheten har de siste dagene vist seg å være stor i finansmarkedene.

- Den frykten som vi ser i markedet nå, med røde tall over hele verden og fall i tiårsstatsrenter, skyldes en økt frykt for Brexit. Det er et uttrykk for den usikkerheten som er, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Han understreker at det er mange ubesvarte spørsmål til hvilken betydning en brexit vil ha.

- Mer enn alvorlig

- Utgangspunktet er litt skjørt. Det er mer enn alvorlig, sier Hov.

Seniorøkonomen viser til at vi er i en situasjon der den globale veksten er svak. Både EU og Storbritannia har dessuten brukt lang tid på å komme seg etter finanskrisen, påpeker han.

- Dersom det blir en brexit, og det skaper mye usikkerhet, kan det føre til dempet vekst i konsum og innenlands etterspørsel, sier Hov.

Ifølge ham er det problematiske med dette at de pengepolitiske verktøyene snart er uttømt, og derfor vil det bli vanskelig for sentralbankene å stimulere til vekst i økonomien.

Han viser til at det vil bli flere år med forhandlinger om nye handelsavtaler, dersom Storbritannia går ut av EU. De fleste som har regnet på det mener at Storbritannia vil gå på et økonomisk varig tap, påpeker han.

Samtidig kan ikke Hov se for seg at en eventuell brexit vil føre til noe storstilt katastrofe.

 

Risikoaversjon

Senioranalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets peker også på at det er vanskelig å vite hvilke konsekvenser en brexit vil ha, og hvordan markedene vil reagere.

- Det kan skape en stor risikoaversjon i markedet. At markedet blir nervøst, så man trekker seg ut av det usikre og går inn i sikre papirer, sier hun til DN.

Hun viser til at det kan bli litt som da man fryktet grexit ifjor, at hele finansmarkedet får panikk.

Dersom det blir en større uro kan det skje at investorene trekker seg ut av alt, påpeker hun.

- Det vil etter hvert kunne påvirke veksten, ved at flere blir redde for å investere. Vi har sett litt av dette i Storbritannia allerede, sier Saltvedt.

- Vi vet ikke helt hvilken effekt det vil få. Og på grunn av dette skapes det en enda større frykt, understreker hun.

Følg markedet med DN Investor

LES OGSÅ OM:

Kaffekjempe kjøper norsk konkurrent dnPlus  

Bankenes sololøp: Betalingssløsing dnPlus

NHO-sjef Kristin Skogen Lund: Vil kutte i godene til 60-åringene dnPlus

Kvitter seg med ansatte som stritter imot forandring: Expert på snuoperasjoner dnPlus

 

Har du sett denne?

Se Gunhild Stordalen åpne Eat-konferansen
13:23
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

Har du fått med deg DNs «Brexit»-serie (DN+)?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.