- Vi har i flere tiår blitt tutet fulle av alle ekspertøkonomene om hvor forferdelig det er å bli rik, at det er guds ulykke.

Shippingtopp Herbjørn Hansson, som er toppsjef og styreleder i det amerikanske rederiet Nordic American Tanker Shipping, har sett seg lei av den norske debatten om oljeformuen. Han mener ekspertene svartmaler situasjonen, og driver med skremselspropaganda i form av henvisninger til for eksempel hollandsk syke. Hansson er utdannet siviløkonom fra NHH og har i tillegg studert ved Harvard Business School i USA.

Mange profilerte økonomer, som sentralbanksjef Øystein Olsen og BI-professor Hilde Bjørnland, har flere ganger vært på banen og advart mot denne økonomiske tilstanden (se egen faktaboks).



Fra 1960-tallet kunne Nederland glede seg over formidable inntekter fra gassforekomstene på Groningen-feltet. Pengene ble brukt til å finansiere en sterk vekst i offentlige utgifter på 1970-tallet. For å få glede av naturressursinntektene er det nødvendig å flytte noe arbeidskraft og kapital fra konkurranseutsatt til skjermet virksomhet.


Les også:

- En mutert og alvorlig hollandsk syke

- Vi må aldri slutte å bekymre oss for "hollandsk syke"



- Det er en hel masse dogmatiske økonomer som sier at dette er er forferdelige greier, og så snakker de om Spania for flere hundre år siden og så snakker de om tulipaner i Holland. Det er altfor lite innovasjon forbundet med dette spørsmålet, sier han til DN.no.

En arv fra Amerika
Han kaller debatten kjønnsløs, perspektivløs og endimensjonal.

- Det må da være bedre å være rik enn å være fattig, spør han.

Han mener at økonomene ikke har kommet noe særlig lenger de siste 25-30 årene, og at debatten fortsatt preges av den samme økonomiske tankegangen. Hansson peker på at det er tre måter å bruke oljeformuen på; man kan gi den vekk, bruke den på import eller gjøre som i dag.

- Oljefondet kan sammenlignes med en arv vi får fra Amerika. Når vi får en arv setter vi småbruket i stand. Da oppgraderer vi småbruket. Det er klart at vi burde bruke en del av disse midlene til å forbedre vår infrastruktur, for eksempel. Det vil gjøre landet vårt mye mer konkurransedyktig, sier han.

Må gripe mulighetene
Han mener at det finnes mange muligheter til å ruste opp landet, og gjøre Norge mer konkurransedyktig.

- De mulighetene må vi gripe, sier han.

Han mener at en av tingene man kan gjøre er å bygge opp norsk finansnæring. Det er det flere andre som har foreslått, blant annet investor Øystein Stray Spetalen. Spetalen ønsker seg også en bredere debatt rundt bruken av oljepengene, og sa til DN.no tidligere denne uken at dette var den viktigste politiske saken vi har i dag.

Les også: - Jeg vet hvor mange syltelabber som prøver å stjele sånne penger

- Det er hele greia, det er mangel på innovasjon og mange på perspektivtenking, sier Hansson.

- Ikke forstått hva vi snakker om
 BI-professor Hilde C. Bjørnland slår hardt tilbake på Hanssons kritikk.

-Hollandsk syke handler ikke om at det ikke er bra å være rik, men om hva man bruker pengene på, presiserer Bjørnland.

- Herbjørn Hansson viser at han ikke har forstått hva vi snakker om når han sammenligner de utfordringene norsk økonomi kan stå ovenfor etter oljealderen med utfordringer for et lite småbruk. Et småbruk kan pusses opp igjen med penger fra en arv. Man kan ikke bruke pengene i oljefondet til å ruste opp igjen Norge etter at vi har mistet konkurranseevnen. Dette er ikke noe man kan kjøpe tilbake, selv om man har et oljefond. Det er dette Hollandsk syke handler om. Hansson blander sammen mikro og makroperspektivet, sier hun.

- Det er heller ikke riktig at økonomene ikke har brakt noe nytt inn i diskusjonen de siste 25-30 årene. Jeg og mange andre med meg - OECD for eksempel - har påpekt at en side ved vår oljerikdom er våre sjenerøse velferdsordninger. Norge har i dag en langt større andel av sin befolkning utenfor arbeidsstyrken på grunn av sykdom og uførhet enn tilfellet er i noe annet OECD-land. Jeg har påpekt at dersom denne trenden fortsetter kan vi se fremveksten av en «mutert» og langt mer alvorlig hollandsk syke i Norge. Dette er temaer jeg mener er relevante å diskutere. Tulipaner i Amsterdam eller gullrushet i Spania har jeg aldri ofret en tanke, sier hun.

- Bra å være rik
Næringsminister Trond Giske, som blant annet hadde oljefondsjef Yngve Slyngstad på besøk på eierskapskonferansen tirsdag, er ikke uenig med Hansson.

 

- Det er bra å være rik, sier han, og fortsetter:

- Når vi sitter på budsjettkonferanse er det ikke et land i verden som ikke vil bytte permer med oss. Vi er priviligert.

Han peker på at det ikke finnes noen matematisk grense for hvor mye oljepenger vi kan bruke, men understreker at Norge nesten er på full kapasitet på sysselsetting.

- Vi må være bevisst på hvor mye vi bruker, hvis ikke går det ut over produksjonen, sier han.



Les også: Den norske syke

<b>- Ingen klare kuttkandidater</b>

<b>Pensjonistene spiser opp pengene</b>

<b>Feilberegning åpnet milliardflommen </b>

<b>Rederienes skatteseier tvinger Johnsen til kraftige kutt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.