- Vi har to dager på rad med nedgang, og en veldig bratt nedgang i dag. Fallene er først og fremst et symptom på at noe er galt i Kina, sier seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til DN.

Mandag har Shanghai-børsen i Kina falt med 8,48 prosent. Dette er det største børsfallet i Shanghai siden juni 2007, ifølge Bloomberg.

- Børsene har falt mye i dag og veldig mye på slutten. Det er vanskelig å si hvem som faller, fordi du har store, tunge statlige aktører som egentlig har forpliktet til å ikke selge, og som egentlig må fortsette å kjøpe så lenge børsene så lenge børsen holder seg under 4.500 poeng, sier Kjennerud.

Også analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets peker på at fallet mandag er stort.

- Det er vanskelig å si hvorfor de kinesiske børsene faller så mye, Shanghai og Shenzhen er spesielle indekser. Fallet i dag er voldsomt, og jeg ser på det som en fortsettelse av nedgangen enn vi hadde tidligere i år, sier han til DN.

«For dyrt»

Kjennerud peker på at mange av selskapene har nådd grensen på ti prosent, som de maksimalt kan falle i løpet av en dag.

- Det betyr at den private investorbasen, som har lånefinansiert sine aksjekjøp, trolig har blitt tvunget til å selge mer enn det de har tenkt til. De blir låst til posisjonene sine og må dekke inn tap, dermed må de selge mer, sier Kjennerud.

Ifølge ham er grunnen til det store børsfallet, både i juni og nå, er at kinesiske aksjer er overpriset.

- Driveren her er underliggende at kinesiske aksjer er dyrt, alt for dyrt med tanke på intjeningen og froventningene til intjening. Jeg tror de kommer til å skuffe. Underliggende forhold knyttet til økonomisk vekst er dårlige, og det kommer til å bli dårligere fremover, understreker Kjennerud.

Skuffende industritall

I helgen kom det tall for industriens salgsinntekter og overskudd i Kina. Industriselskapene rapporterte om en økning i salgsinntektene på kun 0,7 prosent så langt i år, sammenlignet med samme periode ifjor. Overskuddene var ned en prosent.

- Dette var veldig dårlige tall. Det viser egentlig at industrien som helhet ikke øker sin inntjening i det hele tatt, sier Kjennerud.

Nye tiltak

Ifølge en sammenstilling Reuters har gjort har kinesiske myndigheter satt av 5000 milliarder kinesiske yuan, som tilsvarer 800 milliarder dollar eller rundt 6590 milliarder norske kroner, i offentlige og private midler for å sikre seg mot et børskrakk. Kjennerud tror det kraftige fallet nå vil føre til at myndighetene vil sette i gang ytterligere tiltak.

- Fallet i dag er i tråd med det vi så tidligere i juni da børsene falt. Myndighetene har kommet inn med en rekke tiltak for å stabilisere og få opp børsen igjen. Det har vært en viss forventning om at tiltakene ikke vil ha noen langsiktig effekt. Det er det vi nå kanskje ser tegn til, sier han.

- Det vi vet er at myndighetene i Kina har vært veldig opptatt av å få dette markedet opp igjen. Det at det selges så mye vil nok presse myndighetene til å komme med flere tiltak, legger han til.

Frykten øker

Ifølge Kjennerud vil ikke mandagens fall i Kina umiddelbart føre til at børser i resten av verden faller.

- Linken fra kinesiske børser til andre finansiellle markeder og til realøkonomien for øvrig, den er ganske liten. Internasjonale investorer har veldig lite investeringer i det kinesiske markedet, så det vil ikke smittes i så stor grad over på markedene her, sier han.

Imidlertid stod også børsene i resten av Asia i rødt ved stengetid mandag, noe som trekker i retning av en svak utvikling på børsene i Europa mandag mener Kjennerud.

Bekymringene for en oppbremsing i Kina vil dessuten dessuten tynge investorer omkring i verden, da Kina er verdens viktigste vekstfaktor.

- Det at børsen i Kina faller skal ikke bety så mye for intjeningsveksten i vestlige selskaper. Det er mer den sentimenteffekten og frykten for at det vil øke risikoen for en hardere oppbremsing i Kina. Som verdens viktigste vekstfaktor er det noe man bør følge med på, sier Kjennerud.

Bernhardsen i Nordea mener ikke situasjonen er dramatisk for Kina ennå.

- Aksjefallet vi har hatt i Shanghai og Shenzhen er ikke dramatisk for Kinas økonomi som helhet ennå. Hvis børsfallet slår over i kredittboblen i Kina, kan det bli dramatisk. Kinesiske selskaper har kjøpt tilbake aksjer for å bli med på oppgangen, og hvis disse må ta tap på tilbakekjøpene kan det oppstå problemer. Jeg tror ikke Kina er der ennå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Oslo Børs går rett i rødt

Her er de viktigste markedsnyhetene mandag

Ryanair øker

Se DNTV: - Erna er i trygge hender

– Erna er i trygge hender
Pilot og Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy lover å ta godt vare på statsminister Erna Solberg når han tar henne med i eget småfly for å vise frem planene for ny by og ny flyplass i Bodø. Se generalprøven her.
01:40
Publisert: