Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Nigerias president Muhammadu Buhari, her avbildet etter et besøk hos den amerikanske presidenten Barack Obama i Det hvite hus 31. mars i år. Buhari var der i forbindelse med en internasjonal konferanse der målet blant annet var å hindre terrorgrupper fra å anskaffe atomvåpen. Foto: AFP PHOTO / Olivier Douliery / NTB Scanpix
Nigerias president Muhammadu Buhari, her avbildet etter et besøk hos den amerikanske presidenten Barack Obama i Det hvite hus 31. mars i år. Buhari var der i forbindelse med en internasjonal konferanse der målet blant annet var å hindre terrorgrupper fra å anskaffe atomvåpen. Foto: AFP PHOTO / Olivier Douliery / NTB Scanpix les mer

Uro i oljemarkedet

Korrupsjonsskandaler, forsvunne oljemilliarder og Panama-avsløringer rammer Afrikas største økonomi

Selv presidentes kamp mot korrupsjon møter misnøye - mens landets oljeselskap anklages for å ha en «blank sjekk» for uansvarlig pengebruk.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Problemene hoper seg opp for Afrikas største økonomi.

DN skrev lørdag om hvordan de mye omtalte Panama-avsløringene (se faktaboks) kaster nytt lys over det norske selskapet Scancems omfattende korrupsjon i Nigeria på 1990-tallet.

I tillegg til det norske selskapets involvering med en eks-general og tidligere forsvarsminister skal Panama-avsløringene vise at en rekke tidligere og nåværende nigerianske politikere har blitt avslørt som brukere av ulovlige offshore-konti.

Panama-avsløringene

 • Statsledere, politikere, milliardærer og selskaper fra hele verden trekkes inn i en omfattende dokumentlekkasje.

 • Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har via en hemmelig kilde fått tilgang på 11,5 millioner dokumenter som skal avsløre hvordan en rekke mektige personer og kriminelle har tatt i bruk skatteparadis for å holde formuene sine hemmelige.

 • Over 100 internasjonale medier, deriblant Aftenposten, publiserte saker om de såkalte Panama Papers søndag. Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har via en hemmelig kilde fått tilgang på 11 millioner dokumenter som skal avsløre hvordan en rekke mektige personer og kriminelle har tatt i bruk skatteparadis for å holde formuene sine hemmelige.

 • Dokumentene som er lekket skal stamme fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har bistått personer med å opprette selskapsstrukturer i skatteparadis.

Kilde: ICIJ, Aftenposten

Vis mer

Den nigerianske avisen Premium Times har fått tilgang til de lekkede Panama-dokumentene, og har de siste dagene publisert en rekke saker om hvordan en rekke mektige og rike nigerianere skal ha brukt ulovlige konti i skatteparadis for å skjule sine formuer.

Lider av oljeprisfall

I tillegg til Panama-avsløringene som ryster landet – og verden – står Nigeria ovenfor en rekke problemer knyttet til landets økonomiske og politiske situasjon, deriblant lave oljepriser.

Oljeprisen lå på 115 dollar fatet før sommeren 2014, da globale oljepriser kollapset. I dag er selges ett fat olje i spotmarkedet for rett over 40 dollar, opp fra årets bunnivå på 27 dollar.

Nigeria, som er Afrikas største oljeprodusent og kontinentets største økonomi, lider som følge av oljeprisfallet ifølge en IMF-rapport som ble publisert i slutten av mars.

 • Oljeprisfallet har dramatisk redusert statlige inntekter, og har ført til en dobling av budsjettunderskuddet til 3,7 prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp).
 • Eksport falt med 40 prosent i 2015
 • IMF nedjusterer anslagene for Nigerias økonomiske vekst til 2,3 prosent. Olje- og gass-andelen av bnp ventes å falle med 4,8 prosent i 2016.
 • Drivstoffmangel i store deler av landet lammer økonomien, og investortilliten er lav.
 • Landet trenger «betydelig makroøkonomiske justeringer» ifølge IMF, og konkluderer med at det er «kritisk nødvendig å øke inntektene utenfor oljesektoren».
 • Arbeidsledigheten er høy, særlig blant unge. Arbeidsledigheten er omtrent 10 prosent for landet som helhet, men er 20 prosent for yngre arbeidere.
 • Kampen mot terrorgruppen Boko Haram er både dyr og vanskelig. Gruppen styrer i dag et område på størrelse med Belgia i nord-østlige Nigeria. Gruppen har sverget troskap til terrorgruppen som kaller seg Den islamske stat (IS), og har ifølge Nigerias visepresident kostet landet ni milliarder dollar siden 2011, skal ha drept 20.000 mennesker og sendt flere hundre tusen på flukt de siste syv årene.

Landets demokratisk valgte president, Muhammadu Buhari, tok makten i et militærkupp og satt som statsoverhode fra 1983–85 før han etter en lang periode utenfor politikken ble valgt til president igjen ifjor. Han har blant annet forsøkt å slå hardt ned på korrupsjon og å ta opp kampen mot Boko Haram.

Saken fortsetter under bildet.

Soldater fra den nigerianske hæren har i flere år kjempet en tøff kamp mot terrorgruppen Boko Haram. Her avbildet under en aksjoni Damboa i nord-østlige Nigeria, der Boko Haram kontrollerer et område på størrelse med Belgia og har sendt hundretusener på flukt. Foto: AFP PHOTO / STEFAN HEUNIS / NTB Scanpix

Men oljeprisfallet har gjort reformarbeidet vanskelig, og selv kampen mot korrupsjon får kritikk fra deler av befolkningen. Han har blant annet bedt USAs utenriksminister John Kerry om hjelp til å hente tilbake verdier tilsvarende milliarder av kroner gjemt unna i internasjonale banker av tidligere nigerianske statsledere og politikere.

I tillegg til dette har landets nasjonale oljeselskap, Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC), nok en gang kommet under hardt vær for overdådig pengebruk.

Blank sjekk

I slutten av mars publiserte organisasjonen National Resource Governance Institute (NRGI) en rapport om oljepengebruken i landet, kalt «NNPC Still Holds ‘Blank Check’». Rapporten konkluderer med at det nasjonale oljeselskapet driver uansvarlig pengebruk, som gjør Nigerias statskasse fattigere enn den burde være.

Under landets forrige president Goodluck Jonathan forsvant milliarder av dollar av statlige inntekter fra oljesalg. Landets tidligere sentralbanksjef anslo ovenfor Financial Times at i en 19-månedersperiode fra 2012 til 2013 forsvant nærmere en milliard dollar måneden i oljeinntekter. I norske kroner utgjør det til sammen over 150 milliarder kroner etter dagens kurs.

Revisjons- og rådgivningselskapet PwC konkluderte etter den samme perioden med at det var gjennomført «suspekte» transaksjoner for milliarder av dollar, og fastslo at NNPC i praksis har muligheten til å bruke penger nær uten regulering og kontroll fra landets øvrige myndigheter – en såkalt «blank sjekk».

Blank sjekk-situasjonen eksisterer fortsatt i dag, konkluderer NRGI i fredagens rapport.

Beholdt 53 milliarder

Under den nye presidenten fortsetter selskapet å beholde store deler av oljeinntektene fra statskassen. I andre halvdel av 2015 beholdt selskapet to tredeler av de samlede oljeinntektene på 6,3 milliarder dollar ifølge rapporten. Det tilsvarer om lag 53 milliarder kroner.

Mye av dette kan forklares med økte kostnader og lavere inntekter, men både NRGI og Nigerias riksrevisor mener pengebruken fører til at «spørsmål stilles om den finansielle ansvarligheten» til det statseide selskapet.

Riksrevisoren i landet konkluderte nylig med at selskapet ikke betalte 16 milliarder dollar som skulle vært betalt inn til Nigerias statskasse i 2014.

NNPC har slått tilbake mot dette og hevder at pengene gikk bort til subsidier, tap som følge av sabotasje og vandalisme på produksjonsfasiliteter og strategiske kostnader.

Les også på DN.no

Etterforsker Shell og Eni for korrupsjonsanklager

IS vil bygge terrornettverk og angripe Egypt-olje

- Hovedstaden for «funny money»

Stjernelag har tjent stort på Bank Norwegian: - Jeg følger bare Arne Fredlys råd

- Det er et blytungt marked der ute

Se DNTV:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

</p>

Utenriks Premium Times Nigeria International_Monetary_Fund Boko Haram USA Uro i oljemarkedet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.