Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror uroen i Irak på sikt kan føre til mer oljeeksport fra landet. Årsaken er at sannsynligheten for at Kurdistan blir en egen stat har økt.

Mens Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) de siste ukene har tatt kontroll over stadig flere områder nord i landet, har kurderne benyttet uroen til å ta kontroll over Kirkuk og det oljerike området rundt byen.

Nå sier Massoud Barzani, president i det kurdiske selvstyreområdet KRG, i et intervju med CNN at kurderne er klare for å søke uavhengighet fra Irak.

- Skjer det, kan kurderne ganske umiddelbart få oljeeksporten kraftig opp, sier oljeanalytiker Kjus til DN.

Stengte raffineri

Det finnes i dag finnes to rørledninger til eksport av olje fra Nord-Irak.

I mars stengte ISIL den ene og denne vil neppe være i drift på en god stund, mener Kjus. Den andre rørledningen går gjennom et kurdisk-kontrollert område. Kurdiske selvstyremyndigheter ønsker å øke sin oljeeksport uten å måtte gå gjennom Bagdad. Senest søndag gikk irakske myndigheter hardt ut mot De regionale kurdiske myndighetene i Nord-Irak (KRG) og beskyldte dem for å selge «ulovlig» olje til Israel.

Kjus tror et uavhengig Kurdistan vil få ganske rask effekt på oljeeksporten.

 - I et to- til fireårsperspektiv kan man tenke seg at det kommer mer olje fra Irak enn før ISIL-situasjonen, sier han.

Oljepris drevet av frykt

ISILs fremfart i Irak har på det meste ført til en oljeprisstigning på oppimot 6 dollar. Nå har prisene falt litt tilbake fra toppnoteringene. Kjus understreker at markedet har vært drevet opp av «en fryktfaktor».

- Vi har ikke mistet noe produksjon fra Nord-Irak: Praktisk talt har det ikke vært noe eksport fra området begynnelsen av mars, påpeker han.

- Det som drev prisene oppover er frykten for at dette kan ramme Sør-Irak, sier oljeanalytikeren.

Mer enn tre firedeler av Iraks oljeproduksjon har sin opprinnelse fra de sørlige områdene, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

- Eksporten fra dette området er så langt ikke rammet og nå er sikkerhetsnivået økt, sier Kjus, som tror på en «nøytral» uvikling fremover.

- Skulle ISIL kapre Bagdad, vil oljeprisene kunne stige videre. Dette er nok riktignok lite sannsynlig, sier han.

Tirsdagens oljeprisfallet fortsatte etter at det tirsdag kom meldinger om at de islamistiske opprørerne har tatt full kontroll over Iraks største oljeraffineri i Baiji, nord for Bagdad.

Baiji-raffineriet står for en tredel av Iraks innenlandske drivstoff, og kampene har allerede resultert i rasjonering av bensin, skriver nyhetsbyrået NTB.

DNO stengte i Jemen

Oljeselskapet DNO International har tirsdag stengt ned produksjonen i Jemen, og viser til force majeure i sin redegjørelse til lokale oljemyndigheter.

- Jemen er et land som er preget av mye ”av og på”. Det er heller ikke et stort oljeland og noe som påvirker oljemarkedet isolert sett, sier Kjus om hendelsen.

Les også:
- Hvis man børsnoterer så stikker staten av med alt i formueskatt
Her er Europas økonomiske paradis
Fikk fengselsstraff for falskt vitnemål  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.