Det har vært en rolig helg i julemarkedene, melder flere meglerhus mandag. Oljeprisen har holdt seg stabil og det har vært lite endringer i valutamarkedet. Mandag faller imidlertid oljeprisen noe tilbake og kronen svekkes.

Etter å ha falt til det laveste nivået på elleve år, steg oljeprisen markert i slutten av forrige uke.

Forrige mandag var prisen på nordsjøoljen Brent helt nede i 36,10 dollar per fat. I helgen kostet et fat med nordsjøolje på det meste 38,10 dollar.

Mandag faller oljeprisen noe tilbake igjen. I skrivende stund koster et fat med nordsjøolje 37,00 dollar.

Følg utviklingen i oljeprisen her.

Ser mot Iran

Svekkelsen skyldes til dels at markedet igjen retter oppmerksomheten mot Iran og den ventede oppgangen i landets oljeeksport når sanksjonene mot landet oppheves, skriver Bloomberg News ifølge TDN Finans.

Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh sa til det statsstøttede nyhetsbyrået Irna at landets mål er å heve oljeeksporten til samme nivå som før sanksjonene ble innført, skriver TDN Finans.

- Iran har gjentatt landets intensjon om å bringe eksporten tilbake til pre-sanksjonsnivåer, og antydet at landet kunne sende så mye som 500.000 fat med olje per dag inn på markedet, skriver sjefanalytiker Christin Tuxen i Danske Bank Markets i mandagens morgenrapport fra meglerhuset.

De fleste markedesobservatører er imidlertid i tvil om at dette vil skje i første halvdel av neste år, ifølge sjefanalytikeren.

Tuxen skriver at kampen mellom Opec-produsentene og oljeprodusentene utenfor Opec vil sette en agenda for oljemarkedet inn i 2016.

- Spørsmålet er hvorvidt høykostnadsprodusentene vil gi opp og kutte produksjonen før smerten blir for stor for Opec-landenes nasjonalbudsjetter til at de kan fortsette å forsvare markedsandeler fremfor pris, skriver Tuxen.

Dollaren svekket

Mandag morgen svekkes kronen noe, som følge av oljeprisfallet. Før helgen fikk du en euro for 9,47 kroner. I skrivende stund må du ut med 9,55 kroner for en euro.

Dollaren har blitt svekket med 0,3 prosent mot euroen siden julaften. Da fikk du en euro for 1,0870 dollar, mens du mandag formiddag må ut med 1,0970 dollar for en euro.

Mot kronen er dollaren lite endret siden julaften. En dollar koster i skrivende stund 8,68 kroner.

Følg utviklingen i valutamarkedet her.

Shopping-tall

Denne uken er det lite av betydning på kalenderen, ifølge økonomene.

- Men fra Norge får vi onsdag detaljhandel for november som i alle fall vi synes er ganske spennende, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport mandag.

Etter en svak september, kom detaljhandelen seg opp til en månedlig vekst på 0,9 prosent i oktober. I november venter Nordea Markets en månedlig vekst på 0,2 prosent.

- Selv om vi får rett er trenden fortsatt ikke spesielt sprek. Likevel, i forhold til rentesettingen og Norges Bank vil vi ikke karakterisere anslaget som svakt. Norges Bank har et relativt moderat anslag på privat forbruk, skriver Bruce.

Senioranalytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets peker i sin morgenrapport på at Black Friday-salget kan ha trukket tallene opp noe i november, men at dette trolig er en flytting av julehandelen i desember. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Spetalens Hydrogen-baby tar av

Fire av ti unge sparer ikke

- Denne situasjonen tilsier dessverre at vi får en ny «prisboost»

Se DNTV: - Hyllest til sliterne som legger grunnlaget for et av de mest spennende samfunnene verden har sett

- Hyllest til sliterne som legger grunnlaget for et av de mest spennende samfunnene verden har sett
Jens Stoltenberg liker budskapet bak humoren i musikalen "Halve Kongeriket" på Det Norske Teatret.
00:37
Publisert: