Prisene på oljekontrakter faller mandag morgen for tredje dag på rad, i en situasjon hvor tilbudsoverskuddet i markedet ser ut til å vedvare. Siden juni ifjor da prisen på nordsjøolje var 111,80 dollar i snitt har oljeprisen mer enn halvert seg.

Nordsjøoljen Brent ligger om lag en halv dollar lavere enn den gjorde da Oslo Børs stengte fredag, mens den amerikanske referanseoljen WTI er svekket med nesten én dollar i samme tidsrom.

Prisene ligger på sine laveste nivåer på fem og et halvt år, idet det globale overskuddet på olje ser ut til å fortsette i det nye året, skriver Bloomberg News.

Irak har ifølge en talsmann for oljedepartementet, Asim Jihad, planer om å styrke oljeeksporten til 3,3 millioner fat pr dag i januar.

I desember eksporterte Irak 2,94 millioner fat pr dag, som var det meste siden 1980-årene.

-Iraks oljeproduksjon er en av bidragsyterne til det tilbudsoverskuddet vi opplever. Overskuddet kan ventes å vedvare, dersom etterspørselen ikke lykkes i å holde tritt med tilbudet, sier Hong Sung Ki, råvareanalytiker i Samsung Futures i Seoul, til nyhetstjenesten.

Faller videre

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er fra fredag morgen til mandag morgen økt med rundt 16 cent, slik at Brent-premien mandag morgen er på 3,80 dollar fatet.

Den amerikanske referanseoljen WTI 1. posisjon, som er februarkontrakten, er på 51,78 dollar pr fat mandag morgen, ned 91 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 68 cent til 52,69 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte fredag, lå kontrakten på rundt 52,73 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som er februarkontrakten, ligger på 55,58 dollar pr fat mandag morgen, ned 84 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 91 cent til 56,42 dollar pr fat.

Ved stengetid for Oslo Børs fredag lå prisen på om lag 56,04 dollar pr fat.

Brent spot for umiddelbar levering noteres mandag morgen til 55,50 dollar pr fat, ned 60 cent fra forrige handledag, da prisen ble svekket med 1,44 dollar pr fat.

 

Les også: Hver femte arbeidsplass kan forsvinne
 

Venter halvering av lønnsomheten i oljesektoren  

 

Oljeprisfall gir enorme milliardtap for Norge  

  Dr. Dooms skrekkliste

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.