Oljeprisen raste nær 2,5 dollar fatet natt til onsdag etter at Opec overrasket alle med å øke oljeproduksjonen i september, samtidig som at tilflyten fra Libya later til å stabilisere seg.

Kan se 80-tallet

Nyhetene bidro til å sende nordsjøoljen under 95 dollar fatet.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener det har vært en "bremse" og et støttenivå på 96,65 dollar fatet i markedet. Nå som den er brutt kan det være en utløsende faktor for at oljeprisen faller videre, ifølge ham.

- Det er ikke noen tekniske bremser her før man er nede på 87-88 dollar. Så da ligger det egentlig fort an til at vi skal se 80-tallet, sier Kjus til DN.

- Ikke vært negative nok

Analytikeren ligger inne med en oljeprisforventning på 96 dollar fatet på lengre sikt (2017), og 107 dollar fatet i år.

Anslagene ble imidlertid satt da oljeprisen lå på 115 dollar. Nå er det ikke utenkelig at han vil revurdere prismålet i det korte bildet.

- Det er absolutt tid for å revurdere for neste år. Det ser ut som at vi ikke har vært bearish (negative, red.anm) nok, selv om vi har vært mer bearish enn alle andre i Norge, sier Kjus.

- Kan bli dramatisk

Han frykter tøffere tider for en allerede presset oljebransje.

Tirsdag ble det også varslet en halvering i oljeinvesteringene på britisk sokkel innen mot 2018, fra 14 milliarder til 7 milliarder pund, påpeker DNB-analytikeren.

- I Norge vet vi at investeringstellingene allerede er ned og 5000 har allerede mistet jobben i norsk olje-og offshorenæring, så det kan bli dramatisk hvis vi ser 80-tallet og blir der en stund. For 5000 mennesker er relativt mye og det er kanskje bare en start, så det er absolutt ikke noe positivt, sier Kjus.

- Bekymringsfult

Han støttes av analytiker Øyvind Hagen i ABG Sundal Collier.

- Det som er litt bekymringsfullt er at man så en nedgang i investeringsvilje til oljeselskapene før oljeprisen begynte å falle. Nå får man altså en oljepris som faller 10-15 dollar og en ytteligere negativ effekt, sier Hagen til DN.

ABG regnet seg nylig frem til en oljepris på 105 dollar fatet i fjerde kvartal og ut neste år. I 2016 venter meglerhuset å se 110 dollar.

- Vi registrerer jo fallet, og det er hverken positivt for inntjeningen til oljeselskapene eller for fremtidige oljeinvesteringsbudsjetter, sier analytikeren.

Ventet kutt

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets varslet tidligere denne måneden at oljeprisen kunne falle til 70-80 dollar fatet skulle en boble sprekke i Kina.

Thina Saltvedt, Nordea Markets.
Thina Saltvedt, Nordea Markets. (Foto: Dagens Næringsliv)
Nå utelukker hun ikke et kraftig prisfall av helt andre årsaker.

Saltvedt peker på at Opecs produksjonsøkning var uventet for de fleste ettersom Opec meldte å ville kutte i august. Samtidig har man fått et oppsving i libysk produksjon, mens USAs oljevekst fortsetter.

- Man hadde kanskje ventet at med svakere etterpørsel og lavere oljepris, at man ville kutte, i hvert fall ikke øke, sier hun til DN.

Venter opphopning

Opec varslet tirsdag at oljeproduksjonen økte til 30,9 millioner fat i september, opp fra 30,5 millioner fat foregående måned. Hun mener dette bidrar til å skape enda dårligere stemning i et marked som har vært trykket nedad over en lengre periode.

Samtidig går man nå inn i en periode med svakere etterspørsel ettersom amerikanske raffinerier går i gang med vedlikhold.

- Det fører til en opphopning av råolje og vil trykke råoljeprisen enda lenger ned. Det er selvsagt sesongmessig, men det kommer på toppen av alt det andre med svak etterspørsel spesielt fra Kina og Europa, økt Opec-produksjon, og stabilisering i Libya, sier Saltvedt.

Kaster kortene

Oljeprisfallet forsterkes av at en rekke finansaktører og spekulanter trekker seg ut av markedet på de negative signalene, som så mange ganger før.

Oljeanalytikeren tror imidlertid både de og oljeprisen kommer til å snu i løpet av høsten, og viser til at Saudi Arabia ikke vil kutte produksjonen i påvente av økt etterspørsel i årets siste måneder.

- Jeg tror oljeprisen skal opp fra disse nivåene, men jeg ser ikke bort i fra at den kan falle enda mer. Jeg har likevel vanskelig for å se at den kommer til å ligge veldig lavt veldig lenge for da får man automatisk en tilpasning der man begynner å kutte ganske kjapt, sier analytikeren.

- Ikke lystig

Det er en mager trøst for en presset norsk oljeindustri. Hun mener oljeprissvekkelsen er en stor belastning for en bransjen som allerede sliter med høye kostnader, og vil kunne få konsekvense for nye prosjekter.

- Det er ikke noe lystig for den sektoren. Det er veldig mange som har mistet jobben på kort tid. Oljeselskapene er bare starten på linjen. Hvis oljeprisen blir liggende lavt over lengre tid, og oljeselskapene får marginene under enda større press, da må man begynne på en runde nummer to, sier Saltvedt.

Nordea-analytikeren har en oljeprisforventning på 107 dollar fatet i fjerde kvartal, fallende til 106 dollar neste år, og 105 dollar i 2016.

Et fat nordsjøolje svekket seg mandag kveld med omlag 2,50 dollar til 94,7 dollar.

Det er det laveste nivået siden 27. juni, 2012.

Les også:
Eksperter: – Kylling-bakterier kan smitte etter steking  

Disse leilighetene falt 3,5 prosent i september

- Det blir ikke noe OL i Oslo  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.