Offshorenestor og hovedeier i undervannsrørlegger Subsea, Kristian Siem, er ikke bekymret for selskapets eksponering mot Petrobras tross korrupsjonsskandalen som er under opprulling i det statlige brasilianske oljeselskapet.

- Vi kjenner jo Petrobras godt som en av våre store kunder, vi har en rekke kontrakter med Petrobras, og vår oppfatning er at Petrobras trenger det utstyret vi har leid til dem og de tjenestene vi har kontrakt for, og at dette kommer til å vedvare på lang sikt, sier Siem.

Korrupusjonettersforskningen av det brasilianske statsoljeselskapet Petrorbras har sendt hele selskapets ledelse på dør og vakt bekymringer blant enkelte oljeserviceaktører for utsatte eller kansellerte prosjekter.

Det amerikanske meglerhuset Citi varslet mandag tøffere tider for en rekke oljeserviceselskaper i Brasil, herunder Siem-kontrollerte Subsea 7, John Fredriksen-dominerte Seadrill og Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte Aker Solutions.

Bakgrunn: Venter enda større Brasil-smell i oljeservice

Seadrill barberte i forrige måned ordrereserven med åtte milliarder kroner etter at det ble sådd tvil om tidligere godkjente kontrakter med Petrobras for ultradypvannsenhetene  «West Taurus» og «West Eminence».

«På grunn av seneste tids utvikling innen Petrobras, tror ikke selskapet lenger at kontraktene vil bli konkludert innen tidsrammen eller til tidligere godkjente forretningsvilkår», het det i en melding fra Seadrill i midten av februar.

Les også: - Verre enn noen kunne sett for seg i sine villeste fantasier og Bombarderes av riggkanselleringer

Siem understreker at han ikke ser seg selv som noen utpreget autoritet på Petrobras, men fremholder at Subsea 7 kjenner selskapet godt gjennom det etablerte kundeforholdet til den brasilianske aktøren.

Han er klar på at der man kommer til å se endringer i tiden fremover, er innen nye prosjekter og takten på nye feltutbygginger.

Når det gjelder Petrobras' eksisterende produksjon, mener Siem at alle økonomiske og strategiske insentiver peker mot at den blir opprettholdt.

- Vi tror ikke at Petrobras går konkurs, og det er utgangspunktet for vår planlegging, konkluderer han.

Nylig trakk Petrobras-sjef Maria das Gracas Silvia Foster (61) og fem styremedlemmer seg fra sine stillinger i kjølvannet av korrupsjonsanklagene mot selskapet.

Les også: Petrobras-sjefen går av og Skandalerammet oljegigant får ny toppledelse

Toppledere skal ha mottatt bestikkelser for å tildele leverandører lukrative oppdrag, ifølge påstandene.

Fra før er tre tidligere sjefer i Petrobras samt et 30-tall andre ledere, deriblant i leverandør­industrien, arrestert i saken.

Subsea 7 stiger omlag én prosent til 73,85 kroner på en flat Oslo Børs tirsdag. Det verdsetter undervannsrørleggeren til rundt 24,5 milliarder kroner.

Sålangt i år er aksjen ned 3,7 prosent, og over 30 prosent det siste året.

Les også: - Nedgangen vil vare en stund
Trekkes inn i brasiliansk korrupsjonssak
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.