Natt til onsdag norsk tid melder oljeserviceselskapet National Oilwell Varco å ha inngått termineringsavtaler for selskapets største kontrakt noensinne.

I alt syv borepakker til en verdi av 1,1 milliarder dollar knyttet til det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras' boreskipsprosjekter skrapes. Dermed forsvinner nærmere ti milliarder kroner av en allerede presset ordrereserve. 

Les mer: Gigantisk ordresmell i Brasil

- Betyr dette at NOV-konsernet i Norge må nedbemanne ytterligere?

- Det som skjer i Brasil er bare en bit av det store globale bildet. Men kanselleringen bekrefter bare at det vi har gjort i år og skal gjøre neste år med bemanningen dessverre har vist seg å være nødvendig, sier Nordbø.

NOV-konsernet har i løpet av høsten nedbemannet med vel 1500 årsverk, hvorav 600 innleide og 900 fast ansatte.  Tidligere i desember ble det varslet at ytterligere 900 må gå innen 1. mai 2016.

Dermed vil arbeidsstokken i konsernet være halvert fra snaut 5000 før sommeren i år til 2400 1. mai neste år.

Det er ikke kjent hvor stor del av den eksisterende ordrereserven er knyttet til Brasil.

Så sent som mandag denne uken uttalte toppsjef Tor Henning Ramfjord i National Oilwell Varco Norge at selskapet ville klare seg gjennom neste år.

Les også: Fra full speed til bråstopp og Oljeservicegigant halverer i Norge

- Det er rett og slett mørkt, men det er samtidig viktig å få frem at vi fortsatt har en ordreserve som gjør at vi har en del å gjøre både i 2016 og 2017, så vi vil klare oss. Men vi har rett og slett ikke behov for like mange folk som før, sa Ramfjord til DN for to dager siden.

Nordbø sier onsdag formiddag det det er hovedkontoret i Houston som har ansvaret for all informasjon som omhandler ordrene i Brasil.

- Derfor kan vi ikke si noe mer enn å bekrefte det som står i børsmeldingen, sier Nordbø.

Les også:   Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

Subsea 7 får større kontrakt i Egypt

Svake forventninger senker oljeprisene

Se DN Tv: Slik ser du sjelden Obama

Slik ser du sjelden Barack Obama
Ingen fikk selfies, men noen av de skuelystne fikk posere for vanlige bilder sammen med Barack Obama iført caps og solbriller. Den amerikanske presidenten er på ferie på Hawaii og var innom en butikk for å kjøpe seg shave-is sammen med døtrene.
00:32
Publisert:


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.