Oljeserviceselskapet National Oilwell Varco Norge (NOV) har inngått kanselleringsavtaler for syv boreutstyrspakker med selskapene Estaleiro Atlantico Sul S.A. and EAS International Inc. knyttet til boreskipsprosjekter i Brasil, ifølge en melding natt til onsdag.

Kanselleringen vil redusere selskapets ordrereserve med 1,1 milliarder dollar, omlag 9,6 milliarder kroner, opplyses det.

Så sent som mandag denne uken uttalte toppsjef Tor Henning Ramfjord i National Oilwell Varco Norge at selskapet ville klare seg gjennom neste år.

Les også: Fra full speed til bråstopp og Oljeservicegigant halverer i Norge

- Det er rett og slett mørkt, men det er samtidig viktig å få frem at vi fortsatt har en ordreserve som gjør at vi har en del å gjøre både i 2016 og 2017, så vi vil klare oss. Men vi har rett og slett ikke behov for like mange folk som før, sa Ramfjord til DN for to dager siden.

Les også: NOV kutter kraftig - igjen

National Oilwell Varco Norge er et av selskapene som har blitt hardest rammet av oljesmellen her til lands.

NOV-teknologidirektør Hege Kverneland bekreftet overfor DN i november at det var full stans i nye ordrer.

- Det vi har jobbet med nå er ordrereserven. Vi var også veldig sene med å kutte. Mens andre begynte for et år siden har vi hatt en fantastisk ordrereserve i Norge, som vi har spist av. Nå er det ikke så mye ordrereserve igjen, sa Kverneland til DN da.

Les mer: - Det er jo dramatisk og - Skuffet, trist, skremt

Fra omlag 5000 ansatte før sommeren har NOV varslet en halvering av antall ansatte og nedlegging av enkelte kontorer.

National Oilwell Varco venter ikke kostnadsføringer som følge av termineringsavtalen for boreutstyrspakkene i Brasil, men ordrereserven i Rig Systems-segmentet reduseres i fjerde kvartal, ifølge meldingen.

Les mer: - Om jeg ikke klarer å finne ny jobb vil situasjonen bli kritisk

Da kontrakten for de syv boreutstyrspakkene ble meldt i 2011, var det den største enkeltkontrakten i selskapets historie, oppgitt til 1,5 milliarder dollar, eller 8,2 milliarder kroner på datidens valutakurs.

Daglig leder i National Oilwell Varcos avdeling i Asker, Yngve Bastesen, uttalte til Budstikka på tidspunktet at rekordkontrakten sikret arbeidsplassene i mange år.

- For oss er dette et etterlengtet gjennombrudd offshore i Brasil, sa Bastesen budstikka.no.

Boreutstyret skulle opprinnelig leveres i perioden 2011-2016 til syv nye boreskip i regi av verftet Estaleiro Atlantico Sul, på oppdrag for statsoljeselskapet Petrobras.

På tidspunktet varslet den brasilianske oljegiganten bygging av 28 boreskip og halvt nedsenkbare boreplattformer i perioden 2013-2018. Siden er disse ambisjonene blitt betydelig reversert.

Ifølge Fædrelandsvennen hadde det første boreskipet som NOV skulle levere utstyr til planlagt levering 14. februar 2016, og det andre 14. juli.

Deretter var det planlagt to leveringer i 2017, to i 2018 og det siste 13. juli 2019.

Les også:    Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

Subsea 7 får større kontrakt i Egypt

Svake forventninger senker oljeprisene

Se DN Tv: Slik ser du sjelden Obama

Slik ser du sjelden Barack Obama
Ingen fikk selfies, men noen av de skuelystne fikk posere for vanlige bilder sammen med Barack Obama iført caps og solbriller. Den amerikanske presidenten er på ferie på Hawaii og var innom en butikk for å kjøpe seg shave-is sammen med døtrene.
00:32
Publisert:


 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.