Portugals nasjonalforsamling vedtok fredag et omstridt krisebudsjett for 2010 som tar sikte på å redusere underskuddet og den enorme statsgjelda.

Spareplanen ble vedtatt mot stemmene til det ytre venstre, mens flere høyreorienterte parlamentarikere avsto i avstemningen.

Det nye budsjettet tar sikte på å redusere budsjettunderskuddet med 1 prosentpoeng til 8,3 prosent i 2010. Regjeringen sier den innen 2013 ønsker å få underskudd ned til 3 prosent, slik EU krever.

Krisen i Hellas, der det helt uventet kom for en dag at regjeringen opererte med et underskudd på 12,7 prosent og en statsgjeld på 110 prosent av BNP, førte til at søkelyset også ble rettet mot andre euroland i faresonen som Portugal.

Fryse lønningene
Blant tiltakene regjeringen planlegger, er utgiftskutt, utsettelse av planlagte investeringer og salg av statlige aktiva. I tillegg vil den fryse lønningene til offentlig ansatte og redusere antall ansatte i offentlig sektor.

Finansminister Fernando Teixeira dos Santos understreket i parlamentet viktigheten av å bekjempe krisen og returnere til et mer balansert budsjett.

Les også: - Nest dårligst i eurogjengen

Prodi: - Hellas-krisen er over

<b>Fagforeningene frykter lønnsfrys</b>

- Flukt til kvalitet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.