Atle Vereide kjenner Orkla og Rieber bedre enn de aller fleste. Som topprangert analytiker og analysesjef i SEB Enskilda har han i mer enn 20 år fulgt begge selskapene tett.

- Overmoden situasjon
Han mener dagens avtale der Orkla blar opp 6,1 milliarder for næringsmiddel- og merkevarekonsernet Rieber & Søn er en lenge etterlengtet løsning.

- Dette har vært en overmoden situasjon i veldig mange år, og ikke minst i forbindelse med at Rieber-familien kjøpte ut resterende av aksjonærene for to år siden, sier Vereide til DN.no.

- Rent strategisk er det en veldig god match, ved at man blir sterkere i Norge, og der kan ta ut en del kostnadssynergier, som er de harde fakta. Samtidig så tror jeg at også, som kanskje har vært litt undervurdert, at det bør være ganske interessante inntektssynergier i markeder der Rieber har bra produkter, men ikke egentlig den kritiske massen.

Vil styrkes i Skandinavia
Han nevner eksempelvis Riebers posisjon i Sverige med virksomheten Frødinge, som produserer frosne og kjølte kaker, paier og desserter for markeder i Sverige, Finland, Storbritannia og Tyskland.

- Orkla vil både med Procordia Foods og Abba Foods har svært sterke posisjoner innen distribusjon og i handelen som jeg vil tro burde kunne tilføre Rieber mer kraft, spesielt i resten av Skandinavia, sier Vereide.

Ser synergier
Styreleder og hovedaksjonær Stein Erik Hagen i Orkla mener oppkjøpet styrker selskapets posisjon i det nordiske markedet og i Norge. Han peker også på økt bredde og ny geografi. Synergiene er imidlertid ikke offentlig tallfestet.

- Det er også synergier her både på kostnads- og inntektssiden. Inntektssynergiene har vi ikke regnet på, men det ligger betydelige muligheter i grensesnittet mellom Orkla og Rieber, sier Hagen til TDN Finans.

- Kan bli bra for begge
Analysesjefen tror at det som veltet oddsen i Orklas favør var Rieber-familiens ønske om å videreføre virksomheten. Prisen for 90,11 prosent av aksjekapitalen priser Rieber til 6,1 milliarder kroner. Vereide mener imidlertid det ligger en risiko i dette.

- På papiret ser prisen god ut, fra selgende aksjonærers øyne. Så gjenstår det å se da, om Orkla klarer å få Rieber & Søn tilbake til gode, gamle inntjeningstakter. Da kan det bli bra for begge, sier han.

På en presentasjon mandag sa Orkla-sjef Åge Korsvold at selskapet «ikke hadde noe problemer med å regne prisen hjem».

Oppkjøpet tilfredsstilte Orklas avkastningskrav og ville være innvannende, opplyste han. Samtidig legges det til grunn at Rieber minst kommer tilbake til et inntjeningsnivå som for to år siden, da resultatet før av-og nedskrivninger (ebitda) var på 642 millioner kroner.

Venter norske kutt
Vereide er ikke overrasket over at Rieber-familien ikke beholder en mindre eierpost, om enn av affeksjonsverdi etter 173 år eierskap.

- Nei, når man først gjør dette så må man på en måte slippe taket litt, så dette er ganske ryddig. Og det andre er at som Korsvold selv sier, så når Orkla gjør noe så gjør de det med hud og hår.

Vil dette bety kutt i den norske arbeidsstokken, tror du?

- Det er det ganske åpenbart at det vil, og det ville det nok kanskje ha vært uansett for ganske mange av dem. Man må jo rasjonalisere, men det er ganske åpenbart at overlappende funksjoner kommer man til å gjøre noe med.

Meglerhuset SEB Enskilda skriver i sin morgenrapport at prisen er høy til tross for høye synergier og en en riktig strategisk retning for Orkla. Hos Carnegie er bedømmelsen enda krassere, der analytiker Preben Rasch-Olsen mener at prisen er «håpløst høy».

Les mer: Avmålt mottagelse av Orklas Rieber-oppkjøp

Konkurransetilsynet avventende til Orklas Rieber-kjøp

Orkla kjøper et Rieber & Søn i motvind

- Stolt og ydmyk


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.