Foran en tettpakket forsamling i konsernets lokaler kunne styreleder Stein Erik Hagen og konsernsjef Åge Korsvold i Orkla mandag presentere et lenge etterlengtet oppkjøp av saus- og suppeprodusenten Rieber & Søn.

- Stolt
Ved deres side satt Riebers konsernsjef Frank Mohn og representant for Rieber-familien i Bergen, Fritz Rieber, som nå selger seg ut etter rundt 170 års eierskap. Hagen sier han både er «stolt og ydmyk» over kjøpet.

- Vi er stolt over at Orkla i dag har inngått en avtale med familien Rieber om å kjøpe samtlige av familiens aksjer i firmaet Rieber & Søn, og derigjennom erverve hele selskapet, sier Orkla-styrelederen.

- Dette er et selskap jeg kjenner godt og har fulgt i mange tiår, og som jeg har beundret lenge.

BAKGRUNN: Orkla kjøper et Rieber & Søn i motvind

- Viktig
Hagen mener kjøpet er viktig for selskapets strategi og at det finnes betydelige muligheter i form av inntektssynergier mellom selskapene. Han peker også på at med Rieber & Søn i porteføljen vil det styrke konsernet posisjon i Norge og på det nordiske markedet.

- Med denne transaksjonen skaper vi et norsk industrilokomotiv i Nordisk daglivareindustri, med potensial for ekspansjon i utvalgte internasjonale markeder, sier Hagen.

- Dette gir en bredde men også noe ny geografi. Det er også synergier her både på kostnads- og inntektssiden. Inntektssynergiene har vi ikke regnet på, men det ligger betydelige muligheter i grensesnittet mellom Orkla og Rieber, sier han til TDN Finans.

Skal snu resultatene
Orkla opplyste på pressekonferansen at kjøpet var gjort på basis av Rieber & Søns 2010-resultater og at dette var en pekepinn på hvor inntjeningen skulle opp til.

Styrelederen sier konsernet har planer for hvordan de skal snu resultatene og at Orkla har god erf#229 med slike vendinger, men han vil ikke være mer spesifikk.

- Orkla har god erf#229 med slike jobber. Vi har absolutt planer for hvordan vi skal snu resultatene, sier styrelederen.

Korsvold roses
Hagen er tilfreds med Orklas nye ledelse etter at tidligere nestleder i styret, Åge Korsvold, rykket inn som midlertidig toppsjef.

På mindre enn et halvt år har Orkla konsernet kjøpt tann-og malingskostselskapet Jordan samt fullført to mindre oppkjøp før dagens annonsering. Korsvold har også tidligere antydet at konsernet neppe ville stoppe der.

Les også: - Håper vi skal gjøre mer og - Jeg har mine triks

Styrelederen mener at tiden med treg vekst er forbi.

- Jeg er veldig godt fornøyd med den nye ledelsen. Prosessen med strategien om å avhende selskaper er godt i gang. Det er stor entusiasme ved at man nå har engasjert ulike ansatte lenger ned i organisasjonen i ulike spørsmål. Jeg merker stort sett positiv holdning, sier Hagen.

- Var forrige ledelsesteam for trege i forhold til oppkjøpsstrategi?

- Jeg vil ikke si noe negativt om noen. Det jeg kan si er at hver ledelse har sin stil, og nå er det veldig god stemning og et godt momentum, sier han.

Hagen mener selskapet har hatt for liten vekst senere årene, men at selskapet nå er «good on track».

Les også:
Avmålt mottagelse av Orklas Rieber-oppkjøp

Orkla kjøper Jordan for 1,2 mrd


Svakere enn ventet fra Orkla

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.