Oslo Børs falt tilbake og inn i negativt etter at arbeidsmarkedsrapporten fra USA var markert svakere enn ventet, noe som sår tvil om den økonomiske utviklingen i landet.

DNB var blant aksjene som falt tilbake på Oslo Børs når rapporten ble lagt frem. Oljerelaterte aksjer bidro å begrense fallet, ledet an av Det norske oljeselskap og Statoil. Lerøy Seafood tynget utviklingen på børsen.

Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i USA var opp 38.000 i mai. Tallene for april ble også revidert ned. Arbeidsledighetsraten var 4,7 prosent. Det var ventet at antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren ville stige med 160.000, mens ledighetsraten var ventet til 4,9 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Rapporten, sammen med øvrige data som har kommet denne uken, vil være for svak til at Federal Reserve vil heve renten 15. juni, konkluderer DNB Markets. Meglerhuset skriver at man må tilbake til mai 2009 for å finne en større overraskelse.

- Opec-beslutning som ventet

Brent 1. posisjon ble fredag ettermiddag handlet for 49,66 dollar per fat fredag, opp fra om lag 49,0 dollar fatet da Oslo Børs stengte torsdag.

Commerzbank mener Opecs beslutning torsdag om å videreføre strategien om ikke å ha produksjonsbegrensninger var som ventet. Enighet blant medlemslandene om å utnevne Mohammed Barkindo fra Nigeria som ny generalsekretær trekkes frem som positivt av meglerhuset.

Macquarie Research mener imidlertid det var negativt for oljeprisen at Opec-medlemmene ikke ble enige om en form for produksjonstak.

Frontline-aksjen steg fra start, men falt kraftig tilbake og endte opp 0,07 prosent. Force majeure-tilfellet ved Qua Iboe i Nigeria ble fredag ettermiddag opphevet av Exxon.

Evighetens horisont

Det Aker-kontrollerte selskapet Det norske oljeselskap endte opp 5,49 prosent. Høyere oljepris er den viktigste makrofaktoren, men analytikere trekker også frem storeier Akers salg av Havfisk og Norway Seafoods.

- Salget kan påvirke markedets forventninger om Akers langsiktighet som investor i Det norske oljeselskap. Det kan bidra positivt til kursen i dag, sier analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til TDN Finans.

Han sier det er en generell oppfatning at Aker har evighetens horisont på sin investering i oljeselskapet. Aker eier halvparten av aksjene i Det norske.

- Det har foreløpig ikke vært noen oppkjøpsspekulasjoner. Det kan muligens blusse opp nå, men jeg har ennå ikke hørt noen som har lagt vekt på det, understreker Bakken.

Lerøy Seafood falt 4,86 prosent til 411 kroner per aksje etter å ha gjennomført en rettet emisjon på fem millioner nye aksjer og salg av 300.000 egne aksjer til kurs 415 kroner. Provenyet vil utgjøre en del av finansieringen av Lerøys kjøp av 64,4 prosent av Havfisk og 73,6 prosent av Norway Seafoods. På 100 prosent-basis verdsettes de to virksomhetene til rundt 3,2 milliarder kroner.

- Høres fornuftig ut

Lerøy Seafood Group begrunner sitt planlagte kjøp av Havfisk og Norway Seafoods blant annet med at markedet for hvitfisk er underutviklet sammenlignet med laks, og at de gjennom sin virksomhet skal bidra til å øke markedsverdien av hvitfisken.

- Dersom Lerøy kan bruke erfaringen de har fra laks til å øke torskeprisen, høres det fornuftig ut. Lakseprisen er omtrent det dobbelte av det torskeprisen er, sier analytiker Lage Bøhren i Carnegie til Intrafish.

Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets omtaler kjøpet som «absolutt spennende markedsmessig».

Havfisk-aksjen sluttet opp 3,16 prosent til 35,9 kroner.

 

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,34 prosent til 609,26 poeng, omsatt for 2,701 milliarder kroner.

 

Følg markedene med DN Finans

Les også:

Ønsker full kontroll med Røkkes fiskeselskaper  

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.