Boliglånsrenten har skutt i været. I dag ligger beste boliglånsrente på 7,335 prosent (effektiv rente), ifølge Finansportalen.no.

Men neste år kan du glede deg over rentekutt på rekke og rad, mener fem eksperter DN.no har vært i kontakt med. Boliglånsrenten vil gå kraftig ned frem mot høsten 2009.

Det er godt nytt for boligeiere som sliter med skyhøye lån:



Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea regner med at den beste flytende boliglånsrenten vil ligge like oppunder fem prosent om ett år.

- Det vil være et resultat at av Norges Bank har senket sin styringsrente til fire prosent, og av at pengemarkedsrentene er blitt ganske normalisert, sier han til DN.no.

Hvor går renten? Diskutér saken!

Rentebeslutningen fra Norges Bank kommer klokken 14 i dag. Følg med på DN.no.

Se direktesendingen fra pressekonferansen klokken 14.45 her.

Flesteparten av økonomene tror på rentekutt i dag.

Les:
<b>- Rentekuttet kommer onsdag</b>
<b>- Null prosent rente</b>

Forsiktige banker
I går skrev DN.no at bankene nå kniper grundig igjen på boliglån.

Les sakene:
Bankene lukker pengesekken
Kan bli bråstopp i utlån

- Om et år vil nok samme litt forsiktige holdning gjøre seg gjeldende blant bankene, mener Steinar Juel.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets tror at styringsrenten må ned til 3,5 prosent for å holde aktiviteten oppe. Det vil gi en boliglånsrente på mellom 5 og 5,5 prosent, mener han.

Også sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret spår beste boliglånsrente på 5,5 prosent hvis man ser ett år frem i tid.

- Finanskrisen sørger for at veksten i norsk økonomi kommer ned på et nivå som sender arbeidsledigheten opp med nærmere ett prosentpoeng fra i dag. Samtidig begynner interbankmarkedet tross alt å fungere, slik at differansen mellom Norges Banks styringsrente og pengemarkedsrentene kommer ned mot normalt nivå, forklarer han.

- Stor usikkerhet
Professor Steinar Holden ved Økonomisk institutt på Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo understreker at usikkerheten er stor. Men han tipper en boliglånsrente på 5-6 prosent om et år.

- Dette bygger på en antakelse om at internasjonal finanskrise og svekket økonomisk utvikling fører til en styringsrente på 3,5-4,5 prosent. Men hvis det går dårlig i økonomien, kan renten bli lavere enn dette, sier Holden.

5,25 prosent er tipset fra daglig leder Hans Petter Skogstad i analysebyrået Makrosikt.

- Også oljeinvesteringene blir rammet av finanskrisen og sender arbeidsledigheten opp i fire prosent. Norges Bank vil ikke sette renten like langt ned som "sist", og bankene har høyere rentepåslag, forklarer han.

Så er spørsmålet hvor lenge rentene vil holde seg lave. Handelsbanken spådde igår rentefall frem mot sommeren, men med ny oppgang neste høst. Samtidig mener de boligprisene skal falle en god del.

Les sakene:
- Boligprisene skal falle betydelig
<b>- Rentehopp neste høst</b>

Hvor går renten? Diskutér saken!

Rentebeslutningen fra Norges Bank kommer klokken 14 i dag. Følg med på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.