Boligprisene vil stige med 7,5 prosent i år, spår økonomene i DNB Markets i rapporten «Økonomiske utsikter», som ble lagt frem denne uken.

Til sammenligning steg boligprisene med 7,7 prosent i fjor, og med hele 9 prosent i 2011.

- Neste år venter vi at boligprisene stagnerer, for så å avta i 2015 og 2016, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i meglerhuset til DN.no.

- Fremdeles høyt prisnivå
Sist gang vi så et fall i boligprisene var fra august 2007 til desember 2008. Da falt prisene med hele 14 prosent.

Haugland understreker at fallet neppe blir like dramatisk denne gangen.

- Vårt anslag innbærer ikke at de som står utenfor boligmarkedet kan trekke et lettelsens sukk og tenke at nå blir det enkelt å komme inn. Prisnivået vil fortsatt være høyt. Samtidig vil strengere krav til bankene bidra til å øke kostnaden og redusere tilgjengelighet på lån, sier hun.

Les også: Bankene skrur til: Skal behandle boliglånssøknader enda strengere

Økonomi i endring
Strengere kapitalkrav, høyere risikovekter på boliglån og motsyklisk kapitalkrav vil legge en demper på presset i boligmarkedet.

- En kanskje enda viktigere årsak til boligprisfallet er at norsk økonomi er i stor endring, tror imidlertid Haugland.

Ifølge seniorøkonomen skal både oljeinvesteringene og bygginvesteringene - to viktige vekstpilarer - avta frem mot 2016.

Det fører med seg oppgang i ledigheten og mer moderate lønnsoppgjør. Konsekvensen er blant annet mindre arbeidsinnvandring.

- Arbeidsinnvandringen vil avta både som følge av at ting bedrer seg i Europa og at det blir en avdempet takt i bygg- og oljebransjen, sier Haugland og tilføyer:

- Vi vil fortsatt ha en sterk etterspørsel etter bolig. Det kommer til å være et underliggende boligbehov som bidrar til å begrense nedsiden i boligmarkedet.

- Gradvis renteøkning
DNB Markets` prognoser innebærer i tillegg at styringsrenten holdes uendret frem mot 2014, for så å øke gradvis.

- Vi har inne tre renteøkninger i 2015 og fem i 2016. Vi ser for oss at renteoppgangen skal skje gradvis, og vi tror det er grunnen til at boligprisfallet ikke blir så kraftig. Skulle prisene falle kraftig, vil vi se for oss en større renteoppgang enn den vi har i våre anslag, sier Haugland.Les også:
Når toppen neste år: Boligprisfallet rykker nærmere

Sikrer seg boligen før visning: Slik kuppet de drømmeleiligheten

En jubelnyhet for alle med egen bolig

Kan tape 42.000 kr.: - Ikke sprett BSU-kontoen i år, hvis du kan la være

Nå snur det for norsk økonomi: Varsler ledighetshopp, lønnsstopp og lånepropp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.