- Det verste som kan skje er at Hellas misligholder lånet til IMF, som etter planen går til forfall ved utgangen av juni, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Denne uken har situasjonen i Hellas vært spesielt dramatisk. Onsdag varslet den greske sentralbanken at Hellas kan forlate EU, dersom landet ikke oppnår en avtale med kreditorene. Sentralbanken understreket imidlertid at Hellas ikke har råd til å gå glipp av en avtale.

Konkurs

Torsdag holdt den europeiske sentralbanken (ECB) et såkalt «krisemøte» der det ble diskutert om den skal øke støtten til greske banker -

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Klaudia Lech)
Fredag ble det kjent at ECB vil høyne støtten.  Grekerne hadde i løpet av én dag tatt ut over en milliard euro av greske banker.

Hellas og kreditorene har ikke kommet noe særlig nærmere hverandre denne uken heller. Mandag kalles eurogruppen inn til enda et «krisemøte».

- Da har nok ikke ECB noe annet valg enn å stenge av kredittlinjene til greske banker, ettersom greske banker ikke lenger kan stille sikkerhet i form av greske statsobligasjoner. Da vil hele det greske banksystemet være konkurs, sier Gonsholt Hov.

For nordmenn som skal til Hellas på sommerferie kan dette ha betydelige konsekvenser.

- I praksis vil dette bety at du som turist ikke får tatt ut kontanter. Det kan også bli problematisk å få betalt med kredittkort, sier seniorøkonomen.

«Ta med kontanter»

Ifølge Gonsholt Hov kan bankene i Hellas stenges i løpet av kort tid.

- Vi kan få en situasjon med stengte banker allerede nå i løpet av de nærmeste dagene, utelukkende som følge av frykten for hva som kan skje videre fremover. Forfallsdatoen nærmer seg, og fremdeles står Hellas og kreditorene langt fra hverandre. Det virker faktisk som om forholdet mellom partene er blitt enda surere de siste dagene. Som om ikke situasjonen var kritisk nok fra før, sier han.

Ferieturister i Hellas bør derfor ha noen råd i bakhodet før de reiser på årets sommerferie.             

- Mitt tips er at norske turister, som skal til Hellas, for sikkerhets skyld tar med seg euro i kontanter, og passer godt på dem. Ta også med medisiner, sier Gonsholt Hov.

- For de som ennå ikke har planlagt sommerferien, vil jeg anbefale andre alternativer en Hellas, understreker han.

Kan bruke euro

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets peker også på at man bør ha tilstrekkelig med kontanter på seg. Ifølge ham vil det fortsatt gå an å bruke

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. PAUL S. AMUNDSEN
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. PAUL S. AMUNDSEN (Foto: Amundsen, Paul S.)
euro dersom Hellas forlater eurosonen.

- Euro vil være sterk valuta dersom Hellas innfører en ny valuta og bli velvillig mottatt overalt. Det betyr ikke at man skal ha med kontanter for hele ferien på grunn av risiko for tyveri, sier Bruce.

Han nevner også andre ting som kan bli påvirket av en eventuell «grexit».

- Man kan ikke utelukke at det blir problemer med transport. Mangel på betaling til ansatte eller streiker kan lamme noe virksomhet, men det vet man lite om. Jeg regner med at livet går stort sett som normalt på de vanlig feriestedene, sier Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om Hellas-situasjonen:

Bankene i Hellas er i ferd med å tappes for penger

ECB vurderer å øke støtten til greske banker

- Setter krefter i spill som du ikke er herre over

- De oppfører seg som klovner som sitter bakerst i klasserommet

Gresk sentralbank varsler at Hellas kan forlate EU