Den ferske sentralbanksjefen Øystein Olsen holder renten i ro på 2,0 prosent.

- Den underliggende prisveksten er rundt 1,5 prosent, om lag som ventet. Både hensynet til å bringe veksten i konsumprisene opp mot målet og hensynet til en stabil utvikling i produksjon og sysselsetting tilsier en lav rente, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Aktiviteten i verdensøkonomien øker og råvareprisene stiger, men det er fortsatt stor usikkerhet om utsiktene for Europa. Rentene ute har steget siden oktober, men er fortsatt lave, peker Olsen på.

- Aktiviteten i verdensøkonomien har tatt seg sterkere opp enn tidligere ventet. IMF har nylig oppjustert veksten i verdensøkonomien totalt fra 4,2 prosent til 4,5 prosent, sier Olsen på pressekonferansen.

Han peker på at veksten i euroområdet holder seg brukbart oppe, til tross for problemene i gjeldstyngede land.

- Generelt er ikke veksten i modne økonomier sterk nok til å få ned arbeidsledigheten i vesentlig grad, sier han.

Må ikke være for lav, for lenge
Her hjemme har veksten i boligprisene og konsumet tatt seg opp. Hensynet til å gardere mot risikoen for fremtidige finansielle ubalanser som kan forstyrre aktiviteten og inflasjonen et stykke frem i tid, taler for at renten ikke holdes lav for lenge, skriver Norges Bank.

- Veksten i norsk økonomi synes å ha fått feste. Bnp økte med 0,9 prosent fra andre til tredje kvartal ifjor. Dette er omtrent på linje med pengepolitisk rapport fra oktober ifjor, sier Olsen.

Han understreker at det private forbruket har tatt seg opp mer enn det Norges Bank hadde sett for seg.

På den negative siden kan en sterk krone føre til at inflasjonen blir for lav.

- En samlet vurdering av utsiktene og risikobildet tilsier at renten holdes uendret ved dette møtet, sier sentralbanksjefen.

Lav inflasjon
Renten har ikke vært hevet siden mai 2010. Samtlige av økonomene TDN Finans hadde snakket med på forhånd ventet uendert rente.

Den underliggende prisveksten i Norge er bare på 1,5 prosent. Det er blant forholdene som gjør at Norges Bank venter med å sette opp renten.

- Den underliggende inflasjonen er lav. Kapasitetsutnyttingen i økonomien ser ut til å øke, men den er trolig fortsatt litt lavere enn normalt. Både hensynet til å bringe veksten i konsumprisene opp mot målet og hensynet til en stabil utvikling i produksjon og sysselsetting tilsier en lav rente, skriver Norges Bank.

Høye råvarepriser
Oljeprisen og prisen på flere andre sentrale råvarer har økt markert den seneste tiden.

Sentralbanken er blant dem som er bekymret for de stigende råvareprisene, men foreløpig har denne prisveksten ikke gitt store utslag.

- Sterk vekst i fremvoksende økonomier bidrar til vekst i råvarepriser. Veksten i konsumpriser er likevel fortsatt moderat i de fleste industriland. Langsiktige inflasjonsforventninger synes stabile, sier Olsen.

Les også:

<b>Spent på om boligprisene presser opp renten</b>

<b>- Kan skape misforståelser</b>

<b>- Mr. Olsen, du må gjøre et valg</b>

<b>Vil gi Olsen mer makt</b>

<b>Vil ha økt rente nå</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.