Rentetriksing-skandalen i Storbritannia opplever sitt første private søksmål i en sak som er anlagt overfor domstolen i New York.

Søksmålet er ført i pennen av advokatfirmaet Hagens Berman Sobol Shapiro LLP som på vegne av sin klient, investor Karen Kalaway, anklager den britiske storbanken Barclays, samt de amerikanske gigantene JP Morgan og Citigroup for å ha manipulert den europeiske internbankrenten, Euribor, ifølge Bloomberg.

Barclays innrømmet i forrige uke å ha manipulert den britiske internbankrenten Libor (London Interbank offered rate) og den europeiske internbankrenten Euribor i perioden mellom 2005 og 2010, og aksepterte en bot på 2,7 milliarder kroner.

- Basert på det vi har sett så langt, var rentetriksingen tilsynelatende en åpen hemmelighet innen Barclays, som etterlater seg sterke bevis for bankens delaktighet, sier advokat Steve Berman, som representerer investoren.

Skandalen førte til at Barclays styreleder Marcus Agius og toppsjef Bod Diamond trakk seg fra sine stillinger i forrige uke.

Onsdag beklaget Diamond forholdene i en offentlig høring i London, og uttalte samtidig at de 14 meglerne som hadde vært involvert enten hadde sluttet eller var oppsagt. Enkelte hadde lovet eksterne meglere champagne for å innrapportere feilaktige rentenivåer.

- Jeg ble fysisk dårlig, sa Diamond, da han leste mailutvekslingen som hadde funnet sted mellom ansatte og eksterne derivatmeglere.

Investoren Karen Kalaway står bak det Chicago-baserte investeringsselskapet Riff-Raff Trading Inc.

Søksmålet hennes har som hensikt å representere alle USA-baserte investorer som kjøpte eller solgte Euribor-relaterte finansielle instrumenter i perioden 1. januar til 31. desember 2009, ifølge Bloomberg.

Les også:
Renteskandalen kan gi tidenes bankoppgjør
Barclays-sjef Bob Diamond går av
Nok en Barclays-topp går
Bankskandalen: De krever hans hode
Bakgrunn: Ble lovet champagne for å manipulere markedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.