Bondelaget mener regjeringens forslag om å fjerne arveavgiften vil føre til en skatteskjerpelse på en halv million kroner per gårdsbruk, til sammen 1 milliard kroner i hele jordbruket, skrev Nationen tirsdag.

Kraftig reduksjon
Årsaken er at endringen vil føre til en kraftig reduksjon i avskrivningsgrunnlaget på gårdsbrukene ved generasjonsskifter, noe som gir høyere framtidig skatt.

- Regjeringen har foreslått å avvikle arveavgiften, og i den sammenhengen foreslår vi gunstigere regler for fastsettelse av skattemessig inngangsverdi for landbrukseiendom enn hva som foreslås for andre næringer, skriver Siv Jensen i en kommentar til avisen.

- Det er likevel riktig at avvikling av arveavgift fører til noen innstramminger for landbruket, legger hun til.

Mangler informasjon
Jensen sier imidlertid at Finansdepartementet ikke har tilstrekkelig informasjon til å vurdere i hvilken grad eksempelberegningene som Bondelaget viser til, er representative.

- Vi kan derfor ikke gå god for beregningene, skriver hun.

Nationen skrev onsdag at finanspolitikere i både Høyre, Frp, Venstre og KrF ber Finansdepartementet komme med en redegjørelse om hvilken effekt fjerningen av arveavgiften har for norske bønder.

Les også på DN.no i dag:
Siv Jensen: - Ingen unnskyldning for renteoppgang
Bedrifter må betale mer - og du får mindre
Dårligere startlønn for siviløkonomer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.