- Vi må ha gode reguleringer som sikrer bankene solide buffere for nedgangstider, men det er også viktig for oss å ivareta forbrukernes interesser, sier Siv Jensen til Dagens Næringsliv.

Da daværende finansminister Sigbjørn Johnsen tidligere i år signaliserte at bankene måtte holde mer egenkapital bak boliglån – de såkalte boliglånsvektene - svarte de med å heve boligrenten.

I spissen sto landets største bank, som i mars i år hevet renten med inntil 0,30 prosentpoeng. Det resulterte i at landets største bank nylig kunne levere et resultat som var én milliard kroner bedre enn ventet.

Nå advarer imidlertid finansminister Siv Jensen mot å bruke strengere kapitalkrav som argument for å drive opp resultater og rentemarginer.

- Det er viktig å sikre seg for eventuelle nedgangstider, men det er ikke slik at bankene kan dekke seg bak dette og bruke det som unnskyldning for renteoppgang, sier hun til DN.

Rimelig og urimelig
Ifølge Jensen er det ingenting som tyder på at de økte rentemarginene er nødvendige som følge av det nye bankregelverket.

- Men dette er det bankene selv som må vurdere, overfor seg selv og egne kunder. Bankkundene har dessuten mulighet til å signalisere hva de mener er rimelig og urimelig gjennom sin adferd og ved å bytte bank, fortsetter Jensen.

Låntageres ansvar
I valgkampen lovte Frp at kravet til egenkapital ved kjøp av bolig skulle senkes fra dagens 15 prosent. Dette har så langt resultert i at Jensen har bedt Finanstilsynet vurdere dagens retningslinjer for boliglån.

- Det må være rom for større fleksibilitet når bankene vurderer en potensiell låntager, både med tanke på egenkapital og betjeningsevne, sier Jensen.

Les hele saken i dagens papirutgave.

Les mer:
Svensk finansmarkedsminister forstår problematikken
- Bidrar til å holde utlånsrentene høyere enn de ellers ville vært
- Jeg opplevde det som veldig urettferdig og urimelig

Les også på DN.no i dag:
Bedrifter må betale mer - og du får mindre
Kundene rømmer fra Ica og Rimi
Dårligere startlønn for siviløkonomer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.