Da det i fjor høst ble klart at Norge ville øke tollsatsene på endel matvarer, haglet protestene både fra våre naboland og EU.

Og under sin første opptreden i Brussel som utenriksminister måtte Espen Barth Eide forsvare den norske ostetollen.

I Sverige frykter de at mange arbeidsplasser vil gå tapt som følge av de nye tollsatsene, og sinnet har på ingen måte lagt seg.

Ved årsskiftet økte Norge tollsatsene kraftig på ost, storfekjøtt og lammekjøtt. De harde ostene som konkurrerer med Jarlsberg og Norvegia ble ilagt en toll på 277 prosent.

Sveriges handelsminister Ewa Bjørling protesterer fortsatt sterkt på den norske tolløkningen.

- De tar seg friheter til å innføre superhøye tollsatser. Det er ikke akseptabelt, og det er ikke troverdig for vårt nordiske samarbeid. Det er billigere idag å handle med Sør-Korea enn Norge sier hun, ifølge det svenske økonominettstedet SvD Næringsliv.

Sveriges handelsminister Ewa Björling.
Sveriges handelsminister Ewa Björling. (Foto: Pressefoto/regjeringen.se)

Les også: Røkke får utbetalt 585 millioner kroner

Vil få EU til å presse Norge
Sverige har formannskapet i Nordisk ministerråd, og i forrige uke møttes de nordiske samarbeidsministrene i Washington.

Ifølge SvD Næringsliv mener Bjørling at hennes viktigste oppgave er å få ned barrierene.

Selv om mattollene forhandles på EU-nivå, sier Bjørling at de er en viktig sak for Ministerrådet.

Forhandlingene om handelsavtaler mellom Norge og EU er ikke så regelmessige som de burde være, ifølge nettstedet.

Sveriges handelsminister forteller om gap på opptil fem år, selv om det sies forhandlingene vil finne sted på omtrent årsbasis.

- Norges plikter er definitivt et problem for Nordisk ministerråd. For de andre nordiske landene er jo medlemmer av EU. Det er viktig at vi legger press på problemet i EU, så kommisjonen forstår viktigheten av å snakke med Norge om å redusere tollsatser, sier Bjørling til SvD Næringsliv.

- Norge tetter igjen muligheter
Ifølge nettstedet er det mye som tyder på at Norge nettopp har passert Tyskland som Sveriges viktigste eksportdestinasjon. Samtidig har handelshindringene mellom Sverige og Norge blitt betydelig høyere enn mellom Sverige og øvrige nordiske naboland, som er medlemmer av EU.

Ifølge Anne Hansson ved det svenske Landbruksverket har Norge ikke brutt WTO-regelverket, men hun mener tollendringen strider mot gjeldende avtaler om å arbeide for en større liberalisering av handelen.

- Norge tetter igjen muligheter til å eksportere disse produktene, og når prinsippet er fastlagt, er det lettere å legge til flere produkter, sier hun til SvD Næringsliv.

Les også:

<b>Brennhete budrunder: Leiligheten gikk nesten én million over antydning </b>

<b>- Jeg er overrasket over bekymringene</b>

<b>- Norge meldte seg nettopp på valutakrigen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.