Under den første delen av sin forkl#229 tirsdag fikk Per Sten Andersen forklare fritt om hvilken befatning han hadde med aksjespareklubben TA Invest fra grunnleggelsen i 1996 frem til bløffen ble avslørt på våren 2009.

Stolt
Andersen bedyret at han hadde sett på aksjespareklubben som sitt livsverk.

- Aksjespareklubben var jeg stolt av. Livsverket mitt. Jeg var stolt av det jeg hadde vært med å skape. Jeg klarer fortsatt ikke å legge fra meg tankene om de som var blitt offer, sa gründeren.

Å berike seg på medlemmenes vegne var helt utenkelig. Selv utgiftene til virksomheten skal Andersen ha dekket av egen lomme.

Vin til 17. mai
Han fortalte om et brev han hadde fått fra et medlem fra Nøtterøy som var så fornøyd med hvordan sp#229en gjennom klubben utviklet seg.

- I brevet sto det «kjøp deg en god flaske vin til 17. mai og ta pengene fra min konto». Det skulle tatt seg ut. Jeg kunne ikke ta penger fra medlemmenes konto, sa Andersen.

Han fraskriver seg ethvert ansvar for at 239 fornærmede skal ha tapt 313 millioner kroner. Ifølge Andersen skal han ha blitt ført bak lyset av sin medtiltalte, Eva Karin Haugen, som han hadde vært samboer med siden 1994.

Han skal ha vært fullstendig uvitende om at innskuddene på mange hundre millioner kroner var borte før avhøreren konfronterte ham med det dagen etter pågripelsen i april 2007.

- På det tidspunktet hadde han fortalt meg at det jeg trodde var livsverket mitt, var et falsum, sa Andersen.

Begynte smått
Andersen forklarte at han hadde begynt å handle med aksjer for 5-10.000 kroner i kapital etter at hans kone døde i 1983. Han hadde deltatt på endel kurs og samlinger i Oslo for å utdanne seg.

Hellet i aksjemarkedet hadde variert. I 1987 tapte han rundt 20.000 kroner, mens han på begynnelsen av 90-tallet bygget seg opp igjen. Ifølge egen forkl#229 skal han ha tjent rundt 100.000 kroner på aksjehandlingen i 1993.

Et fellesskap
Da TA Invest ble opprettet 2. påskedag 1996 skal motivet ha vært å tjene penger på aksjeinvesteringer i fellesskap med andre, samt å ha et sosialt samvær med de øvrige medlemmene.

Klubben fikk navn etter hans ene datter, Trine Andersen, og det var også en konto i hennes navn medlemmene skulle overføre innskuddene sine til.

- Hvorfor var Trine tilskriver på kontoen, spurte aktor Christian Stenberg.

- For å avlaste pappa litt.

- Hvordan avlastet hun deg?

- Ikke annet enn at hun satte sluttsedler i permer, svarte Andersen.

Kunne ikke bruke Haugen
I avhør har Per Sten Andersen forklart at han før opprettelsen av aksjespareklubben hadde sjekket med det daværende Kreditilsynet om han kunne handle aksjer selv om samboeren Eva Karin Haugen var aksjemegler.

Svaret var at det var lovlig, så lenge han handlet for egne midler, og ikke brukte Haugen som megler.

Andersen avviste i retten at navneløsningen var valgt for å sørge for at sluttsedler og annet ikke kom i hans navn.

- Jeg tror ikke det. Mange vitner er flinke til å tenke tilbake. Jeg er ikke så flink til å huske langt tilbake, svarte Andersen, som likevel innrømmet at datteren hadde lånt bort navnet sitt i forbindelse med TA Invest.

- Det kommer hun sikkert inn på selv. Dette er en av tingene der hun har sikkert har lånt ut navnet sitt og føler seg misbrukt, utdypet Andersen. Trine Andersen skal avgi vitneforkl#229 senere i saken.

Skylder på Haugen
Andersen forklarte retten at Eva Karin Haugen hadde stått for aksjehandlene, til tross for at Kredittilsynet hadde sagt det ikke var lov.

Dette er i kontrast til det han tidligere har forklart i avhør. I 2007 forklarte Andersen at han sto for aksjetradingen inntil Eva Karin Andersen sluttet i sin jobb som aksjemegler i 2004.

- Har du tradet aksjer etter 96, spurte aktor.

- Mitt svar er som tidligere i dag. Det var det Eva Karin som gjorde.

- Snakket dere om aksjer?

- Det har vi sikkert gjort, uten at jeg kan si noe konkret. Hvis media skrev om en aksje som hadde gått veldig bra eller veldig dårlig, så hendte det jeg spurte henne om vi hadde den aksjen.

- Nå snakker du som om du driver med tipping etter at kampene er spilt. Hvis du er interessert i aksjer, hvem snakket du om aksjer med?

- Jeg har helt sikkert snakket med Eva Karin om aksjer, helt opplagt. Men når hun har vært på jobb en hel dag med aksjer, så skjønner jeg at hun ikke ville prate om aksjer når du kom hjem.

- Hva besto denne aksjeinteressen din av? boret aktor videre.

- Jeg hadde fortsatt interesse for aksjer, selv om jeg ikke handlet dem. Det er litt som at jeg har gått på Statens gymnastikkskole, og har drevet med idrett. Jeg har faktisk NM-medalje i friidrett. Jeg har fortsatt interesse av å se på idrett, selv om jeg ikke driver med det selv lenger. Sånn er det også med aksjer. Jeg fant en som var flinkere enn meg, sa Andersen.



Les også på DN.no:

Lønner seg å være enig med Skatteetaten

Satser en halv milliard på Norges største containerhavn

Kina-konflikten blusser opp: - Må erkjenne at dette kan ta tid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.