Skatteklagenemndas medlemmer får et fast årlig honorar på 85.000 kroner, uavhengig av hvor lang tid medlemmene bruker på sakene og antall klager fra skattebetalerne som behandles, skriver Dagens Næringsliv.

Er medlemmene enig med Skatteetatens vedtak, krysser de av for «ja», underskriver og saken er ute av verden.

Er de derimot uenig kommer saken opp i møte med fem nevndsmedlemmer. Møtene varer opptil tre timer og det krever forberedelser med å gjennomgå sakene.

- Kan true rettssikkerheten
Ane Sofie Tømmerås, som ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1993 og satt i justiskomiteen for Ap i perioden 1993 til 2001, og som nå er medlem av Skatt østs skattenevnd, sier det lønner seg å være enig med skattekontoret.

– Timegodtgjørelsen faller proporsjonalt med uenighet med skattekontoret. Det er uheldig at det får negative personlige økonomiske konsekvenser å lande på skatteyters standpunkt, sier Tømmerås til DN.

Hun sier klagesystemet har flere brister som kan true rettssikkerheten til skattytere, og utelukker ikke at mange nevndsmedlemmer kan si seg enig med Skatteetaten fordi noe annet i realiteten innebærer lavere timegodtgjørelse.

Åpnet ikke sakspapirene før de avgjorde sakene
I august ifjor skrev bransjenettstedet Skattebetaleren at flere medlemmer i Skatteklagenemnda ikke åpnet sakspapirene og leste dem før de avgjorde sakene i Skatteetatens favør. Da det ble avslørt, trakk de seg som medlemmer og tilbakebetalte honoraret.

Advokat Per-Ole Hegdal i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) er også kritisk til systemet, og at nemdsmedlemmene er nødt til å skrive en dissens dersom de er uenige i innstillingen fra Skatteetaten, mens de bare kan trykke "ja" hvis de er enige.

– Jeg husker fra min tid i Skatteetaten at desto mer komplisert en sak var og desto flere sider vedtaket var på, desto lettere var det å få vårt syn gjennom i Skatteklagenemnda. Min erf#229, hvilket jeg også har fått bekreftet av kolleger i Skatteetaten i ettertid, er at lekfolkene er de som minst dissenterer, sier Hegdahl til Dagens Næringsliv.

Fast del senket
Direktør Jan Magnus i Skattedirektoratet sier til DN at den faste delen av godtgjørelsen nå er senket med 15.000 kroner og den variable delen har veiledende satser jevnfør «Statens personalhåndbok».

– Skatteetaten er lydhør for kritikk og leter hele tiden etter forbedringer for å ivareta skattyternes rettssikkerhet på best mulig måte. Målet vårt er å få til en ordning som både er og oppfattes som betryggende og rettferdig, skriver Magnus i en epost til Dagens Næringsliv.

Les hele saken på Ipad og i Dagens Næringsliv tirsdag.


Les også: Leder DN: Statspoliti



<b>Fikk skatteregning på 142 millioner med 14 dagers betalingsfrtist</b>


Nerdrum: - Skattemyndigheten har gjort feil (2012)
Hagen-selskap i skattekrangel (2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.