- Den økningen i ledighet som vi venter på har ennå ikke materialisert seg. Og det er litt overraskende. Men vi må regne med at ledigheten blir høyere. Vi tror ledighetstoppen nås neste år, sier Kjersti Haugland i DnB Nor Markets til DN.no.

Ved utgangen av april var 78.300 personer registrert som helt ledige hos Nav. Dette er en økning på 9 prosent fra samme måned ifjor.

Antallet ledige utgjør nå 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

Les mer her: 600 flere ledige

- Vi tror AKU-ledigheten vil ligge på 3,9 prosent i snitt for 2011. Deretter vil situasjonen bedre seg, sier Haugland.

Har sparket få
- Det tar litt tid fra økonomien bedrer seg til arbeidsledigheten når toppen. Sysselsettingen og arbeidsstyrken påvirker ledigheten, og i det siste har vi sett at arbeidsstyrken utvikler seg svakt. Men her vil vi se en økt tilvekst fremover, tror makroøkonomen.

Mens norske arbeidsgivere i forbindelse med tidligere økonomiske kriser har vært raske til å kvitte seg med folk, har ikke det samme skjedd denne gang.

- Arbeidsledigheten har ikke økt så mye som man kunne frykte. Arbeidsgiverne har vært mildere og forsøkt å holde på sine ansatte. De har avventet situasjonen i stedet for å sparke folk. Når ting etter hvert tar seg opp, har man dermed ikke like stort behov for å oppbemanne, sier Kjersti Haugland.

Sterke tall, men...
Isolert sett er disse ledighetstallene fra Nav så sterke at de trekker i retning av høyere rente. Men veldig overraskende er de ikke, og sentralbanksjef Svein Gjedrem vil nok ta like mye hensyn til de svake detaljhandelstallene fra igår og den sterke kronen i rentemøtet førstkommende onsdag, tror Haugland.

Les også:
- Ledigheten skal opp i 5%

<b>- Mye lavere ledighet enn ventet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.