Statsminister Jens Stoltenberg fastholder løftene om at en ny sykelønnsordning skal innebære full lønn under sykdom - og at arbeidsgivers kostnad ikke skal øke.

- Det er fullt mulig å få ned sykefraværet til tross for det, sier han etter å ha mottatt rapporten fra ekspertutvalget som har sett på hvordan vi skal få ned sykefraværet i Norge.

Les også: <b>- Kutt i sykelønnen vil redusere fraværet </b>

Stoltenberg trekker frem at han liker tanken om man nå skal gå inn for mer graderte sykmeldinger.

- Du er ikke enten helt frisk eller helt syk. Det er sjelden du er, hva skal jeg si, helt frisk. De som trenger 100 prosent sykmelding skal selvsagt ha det, men mange kan jobbe noe hvis arbeidsgiver tilrettelegger for det, sier Stoltenberg.

Utvalget går nemlig inn inn for at arbeidsgiver kan ta 20 prosent av regningen ved full sykmelding.

Staten tar hele sykeregningen hvis det blir brukt såkalt gradert sykmelding, som innebærer at den ansatte jobber minst 20 prosent, tilsvarende en dag i uken.

Statsministeren mener det er interessant at utvalget i sin rapport ønsker å fjerne dette sylskarpe skillet mellom frisk og syk.

Stor jobb gjenstår
Utvalget ønsker at delvis sykmelding skal bli hovedregelen. Full sykmelding bør bare benyttes unntaksvis ved langtidsfravær, mener gruppen.

- Det er mye arbeid som skal gjøres før dette er på plass, erkjenner Stoltenberg.

Prosessen rundt endringer i sykelønnsordningen pågår for fullt, og Stoltenberg har tro på at regjeringen skal klare å komme frem til en enighet med arbeidslivsorganisasjonene.

- Sykelønnsdebatten utviklet seg til en skyttergravskrig, men jeg er glad for at det nå er en roligere tone og en mer søkende og åpen holdning for å komme frem til løsning, sa Stoltenberg.

Partene positive
LO-leder Roar Flåthens umiddelbare reaksjon var at det var positive og gode innspill.

NHOs John Bernander sier følgende:

- Dette legger et stort press på alle parter. Det blir en bratt læringskurve, men dette er et godt grunnlag for å forhandle videre.

Les også:
Sykefraværsutvalget høster applaus

Arbeidsministeren er klar for å ta tak i rapporten fra ekspertutvalget:

- Vi starter med drøftingsmøter allerede i morgen, og håper å bringe entusiasmen videre. Deadline er 1. mars, sier Hanne Bjurstrøm.

Les også:
<b>- Stoltenberg må på banen</b>
- Sterkt sosialt urettferdig
Trygdesnylterne må tas
Vi er klare for å skjerpe trygdereglene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.