Regjeringens ekspertutvalg for reduksjon i sykefraværet la i dag frem sine forslag til tiltak.

Se forslagene her: - Kutt i sykelønnen vil redusere fraværet

De første reaksjonene tyder på at det burde være mulig å få gjennomført noen av tiltakene:

NHO: Mange gode forslag
NHO mener at forslagene inneholder mye som er i tråd med NHOs innspill til utvalget.

– Vi vil se nærmere på hvordan detaljene i forslaget slår ut for våre medlemsbedrifter, sier administrerende direktør i NHO John G. Bernander i en pressemelding.

Han legger særlig vekt på forslaget om gradert sykmelding og arbeidsgivernes ansvar.

– Med ekspertgruppens forslag unngår vi en modell med reduksjon i arbeidsgiveravgiften som kompensasjon for et utvidet delansvar, noe som ville ha rammet småbedriftene urimelig hardt, sier Bernander.

Han mener også at forslag som fører til at 100 prosent sykmelding bare unntaksvis vil bli brukt etter åtte uker, er en interessant modell. Bernander sier at dette kan gi gevinst for bedrifter som tilrettelegger for deltakelse på arbeidsplassen under sykmelding.

NHO ser fram til å diskutere forslagene nærmere i forhandlingene om en ny IA-avtale.

KS: – Radikale grep fra ekspertutvalget
– Vi skal raskt finne ut om både konsekvensene og kostnadene, men vi merker oss at flere av forslagene til KS og de øvrige arbeidsgiverorganisasjonene har fått gjennomslag, sier administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng.

Hun sier det må kartlegges grundig hvilke konsekvenser en forlenget arbeidsgiverperiode vil få for spesielt mindre kommuner og kommunale bedrifter. 

– KS er positiv til økt bruk av gradert delvis sykmelding. Når full sykmelding blir unntaket får legene en mer aktiv rolle med å redusere sykefraværet, sier Vågeng.

Hun synes det også er positivt at utvalget følger opp innspillene fra arbeidsgiverorganisasjonene om raskere tiltak overfor den sykmeldte.

Akademikerne: Vil ha mer dialog
Akademikerne roser ekspertgruppen for å ha lagt avgjørende vekt på tidligere inngrep på arbeidsplassen, men savner tiltak for å få til en tidlig dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om tilrettelegging.

Akademikerne minner om at 40 prosent av sykefraværet skyldes forhold på arbeidsplassen, og at tiltak som bidrar til tilrettelegging for nærvær på arbeidsplassen derfor er en viktig utfordring i arbeidet med å redusere sykefraværet.

– Det er et brudd med IA-tankegangen om dialog på arbeidsplassen når utvalget foreslår at arbeidstakeren alene skal konkretisere sine arbeidsmuligheter i en egenerklæring som skal forelegges legen, skriver Akademikerne i en pressemelding.

Arbeidsgiver og arbeidstaker bør sammen utarbeide en tilretteleggingsplan som legen får tidlig i sykdomsperioden, ifølge Akademikerne, som legger til at ekspertgruppens forslag om arbeidsgiverbetaling etter 8 uker gir insentiver til å motivere arbeidsgivere.

– Samtidig er det grunn til å bli bekymret for hvordan dette kan slå ut for de grupper av arbeidstakere som sliter helsemessig, heter det i pressemeldingen.

Unio positiv til ekspertenes forslag
Unio-leder Anders Folkestad er positiv til hovedlinjene i forslaget til ekspertgruppen som har vurdert tiltak for å få ned sykefraværet.

– Her er det mye positivt vi kan jobbe videre med. Vi avviser ikke i dag noen forslag, sier Folkestad.

Han sier det er bra at hovedregelen etter åtte uker kan bli gradert sykmelding, hvis man kan jobbe noe.

– Om helsa er god nok, er det viktig å komme raskt tilbake i noe arbeid. Men dette vil kreve svært mye av arbeidsgiverne. Unio kan ikke akseptere at den som er sykmeldt presses tilbake til en håpløs arbeidssituasjon. Vi skal huske at dette dreier seg om folk som er syke, sier Folkestad.

Han sier Unio er mest opptatt av at arbeidstakerne skal få et godt helsevern og kan vende tilbake på jobb med verdighet og god selvfølelse.

– Det er helt avgjørende at arbeidsgiverne finner meningsfulle arbeidsoppgaver og tilpasser arbeidet til hver enkelt helsesituasjon. Hvis ikke blir den som er syk taperen. Det er Unio ikke med på, sier Folkestad.

YS-lederen: – Spennende forslag
Ekspertgruppens forslag til hvordan sykefraværet kan reduseres, er spennende, mener YS.

– Men det er for tidlig å ta stilling til hvilke løsninger som vil virke best. Partene i arbeidslivet skal nå drøfte problemstillingene og sammen finne løsninger vi tror kan virke best mulig, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Han minner om at YS tidligere har sagt at avventende sykmelding, samt gradert sykmelding, må bli hovedregelen.

Ekspertenes forslag om at sykmelding etter åtte uker som hovedregel skal være gradert og forutsette en betydelig tilretteleggingsplikt for arbeidsgiver, karakteriserer han som et viktig signal.

– YS er enig med ekspertgruppen når de påpeker at det er en forutsetning at Nav settes i stand til å fylle sin rolle som støttespiller, rådgiver, oppfølger og kontrollør, sier Kvalheim.

LO: – Mye positivt
– Det har kommet med mange bra innspill. Nå vil vi gå nøyere gjennom forslagene. Men min umiddelbare reaksjon er at det er mange positive og bra innspill, sa LO-leder Roar Flåthen etter en rask gjennomlesing av rapporten.

Han trakk fram at utvalget legger vekt på at det som skjer på arbeidsplassene er viktig for å få fraværet ned.

– Godt arbeidsmiljø er en viktig faktor, sier Flåthen.

Bjurstrøm tror partene blir enige
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har god tro på at regjeringen og partene i arbeidslivet kommer fram til en ny avtale om inkluderende arbeidsliv innen fristen 1. mars.

Bjurstrøm fikk onsdag overlevert rapporten med ekspertgruppens råd om hvordan man skal få ned sykefraværet.

– Jeg merker meg at forslagene om tettere og raskere oppfølging av sykmeldte og faglig veiledning til sykmeldere i stor grad samsvarer med forslag som allerede er satt på dagsorden i våre diskusjoner med partene, sier Bjurstrøm.

Avtalen skal bidra til reduksjon i sykefravær og uføretrygd. Den ansattes ressurser og arbeidsevne skal utvikles og benyttes i aktivt arbeid.

Les egen sak om Høyres kommentar: - Stoltenberg må på banen

Noen kritiske røster er det også:
- Sterkt sosialt urettferdig

Les flere artikler fra DN.no-serien "Et friskere Norge":
<br/> "Versting" er villig til å prøve alt
- Lett å stemple folk som snyltere
- Verken "eksplosivt" eller "til himmels"
- Da hadde vi vært 400.000 færre i arbeid

- Umulig å få ned sykefraværet
9 av 10 skulker ikke jobben
Slakter syketiltak

Diskuter de foreslåtte tiltakene under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.