Torsdag kveld holdt sentralbanksjef Øystein Olsen sin tredje årstale.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Markets mener at Olsens hovedbudskap er at norsk økonomi ikke er så annerledes enn sine kriserammede omgivelser som det ser ut til ved første øyekast.

- Vi produserer ikke mer verdier i dag per innbygger enn det vi gjorde for fem år siden, og det har vært lite investeringer i kjølvannet av finanskrisen - sett bort fra i oljesektoren. Selv om vi har en høy andel av befolkningen i arbeid, jobber vi svært lite i forhold til andre land, sier hun.

Hun peker på at Olsen nå maner til handling nå for å gjøre norsk økonomi mer robust for det som er nødt til å komme etter hvert, nemlig et bortfall av norsk økonomis drivkraft nummer én de siste årene: oljenæringen.

- Han tar til orde for at en større andel av oljeinntektene brukes til investeringer, heller enn offentlig forbruk. Han vil også at politikerne gjennomfører reformer som gir folk større insentiver til å jobbe mer, sier hun.

Kan bli møtt med "tiltak"
Som flere andre makroøkonomer peker på torsdag kveld inneholder talen ingen oppsiktsvekkende uttalelser som gir grunnlag for mene noe nytt om Olsens pengepolitiske strategi.

- Han medgir at situasjonen ute gjør avveiingene i pengepolitikken krevende, og sier at det er fornuftig - i dagens situasjon - å bruke noen år på å få inflasjonen opp. Et svakere vekstbilde og en for sterk krone kan bli møtt med "tiltak" i pengepolitikken. Tidligere har han sagt at rentevåpenet er det relevante virkemidlet i en slik situasjon, men denne gangen er han altså ikke spesifikk på dette, sier hun.

Det er også lite nytt i at Olsen trekker frem de nye kapitalkravene som positive for den økonomiske utviklingen. Norges Bank skal "senere i år" publiserer analyser og gi råd om størrelsen på den motsykliske kapitalbufferen.

- Det er en god og grundig tale, med mange gode poenger omkring de grunnleggende problemstillingene for norsk økonomis fremtid. På fredag la regjeringen frem sin Perspektivmelding, og dette er Olsens versjon, sier Haugland.

Les alt om talen her:

<b>- Urovekkende</b>

<b>Dette er sentralbanksjefen mest redd for</b>

Les andre makroøkonomers reaksjoner på årstalen her:

<b>- Kanskje litt for rund</b>

<b>- Dette har jeg jattet om i lang, lang tid</b>

<b>- Norsk økonomi kan gå på en alvorlig smell</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.