Resultatet av mandagens stortingsvalg trenger ikke nødvendigvis å bety så mye for norsk økonomi. Økonomer DN.no har snakket med tror i utgangspunktet at AS Norge vil bli lite påvirket av hvilken blokk som vinner.

- Sammenlignet med det som kan være tilfellet i mange andre land, har vi relativt små forskjeller mellom de mest sannsynlige regjeringsblokkene. Forskjellene kan føles store på enkelte områder, men med tanke på innvirkningen på norsk økonomi er det sannsynligvis ikke så stor forskjell, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.no.

Uansett ekspansivt
Da seniorøkonom Katrine Godding Boye og de andre økonomene i Nordea Markets nylig utarbeidet nye prognoser for norsk økonomi la de til grunn at den økonomiske politikken vil bli noenlunde lik uansett hvilket regjeringsalternativ som blir stående igjen som vinnere etter mandagens valg.

- For 2014 er premissene i stor grad lagt av den sittende regjeringen. Og i 2015 har vi lagt inn at det egentlig uansett regjering vil være en ganske ekspansiv politikk for å motvirke oppgang i arbeidsledigheten fordi vi ser at det blir flere områder som blir svakere i norsk økonomi, sier Boye til DN.no.

- Det vil ikke skje de veldig store endringene for norsk økonomi på kortere sikt. Med et borgerlig flertall vil vridningen komme i form av at man vil redusere skattetrykket noe. De vil gradvis redusere formuesskatten, men det tror vi har en begrenset effekt på forbruket og vil ikke gi de store økonomiske virkningene, tror Nordea-økonomen.




<b>Kjetil B. Alstadheim kommenterer valget direkte på DN.no</b>

Frp er nøkkelen
Både Boye og Wilhelmsen peker imidlertid på at størrelsen på Fremskrittspartiet kan få betydning dersom valget ender med en borgerlig regjering. Men selv ikke et stort Frp behøver å bety så mye for økonomien, mener de to.

- Fremskrittsparitet er også klar over at dersom man bruker masse oljepenger i norsk økonomi, så vil det kunne føre til økt press og inflasjon. Så vidt jeg skjønner så mener de at det ikke bare handler om hvor mye, men også om hvordan man bruker pengene. Fremskrittspartiet mener man kan øke bruken av oljepenger, uten at det nødvendigvis blir mer press, sier Wilhelmsen.

Han trekker frem eksempler som forslag om å leie sykehjemsplasser og medisinsk behandling i utlandet og innleie av utenlandsk arbeidskraft for å få fortgang i samferdselsprosjekter her hjemme.

- Det er ikke åpenbart at det vil føre til sterke press eller en overopphetet økonomi med sterkere kronekurs og økt inflasjon. Men det er en ting vi ikke vet noe om. Vi har aldri sett dem i regjering før. Og uansett vil de bli litt bundet av hva Høyre vil. Og Høyre har vært tydelig på at de vil holde seg til handlingsregelen. Så selv om Frp skal være med i regjeringen, kan de ikke føre en uansvarlig politikk, sier Wilhelmsen.

Upopulær kronestyrking
Heller ikke Boye i Nordea Markets tror Fremskrittspartiet vil ta helt av på pengebruken, selv om hun mener et sterkt Frp vil gi hakket mer ekspansiv finanspolitikk enn vi kanskje ellers ville fått.

- Hvis vi får et sterkt Fremskrittsparti i en eventuell borgerlig regjering kan politikken bli mer ekspansiv enn det vi har lagt til grunn. Da kan vi få en høyere vekst i norsk økonomi i 2015 og utover. Men jeg tror heller ikke Frp vil ta helt av, for da vil Norges Bank rasle med rentesabelen. Da ligger det i kortene at renteoppgangen blir brattere og da kan vi kan få en kronestyrking som vil være upopulær. Derfor tror jeg ikke Fremskrittspartiet vil gå for en slik politikk, sier Boye.

LES OGSÅ:

<b>Partitoppene svarer på de viktigste spørsmålene om norsk økonomi </b>

<b>Høyre tapte valgkampen</b>

<b>Spetalen hevder Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.