Statoil-sjef Eldar Sætre sier at Statoil-ansatte ble overrasket da han ifjor ønsket å redusere oljeprisen som trengs for at Statoil ikke skal tape penger på nye prosjekter (break-even), til under 50 dollar fatet.

Han er overbevist om at Statoil skal ned under 40 dollar.

- Investeringsprosjektene vi jobber med har redusert break-even-prisen fra 70 dollar i 2013 til rundt 41 dollar. Jeg har gitt et tydelig signal til organisasjonen om at det er et målsetningen at alle prosjekter skal under 40 dollar per fat i break-even-pris, sier Sætre til Dagens Næringsliv under selskapets kvartalspresentasjon onsdag.

Lavere leverandørkostnader

Den lave oljeprisen har ført til tøffe tider for norske oljeserviceselskaper, og Statoil har redusert leverandørkostnadene betydelig det siste året.

Sætre sier de har reforhandlet omtrent 500 leverandørkontrakter:

- Leverandørkostnadene til Statoil viser at leverandørene er konkurransedyktig i veldig stor grad, sier han.

Les mer: Statoil deler ut milliardkontrakter og - Det blir vel gravøl i dag

- Ikke statisk

Utsiktene for disse kostnadene er derimot mer usikre, ifølge Statoil-sjefen.

- Det er ikke en statisk prosess, og det er et bilde i stadig utvikling. Vi forsøker å bli bedre på begge sider av bordet, sier Sætre.

Oljeselskapet Statoil merker oljepris-fallet på kroppen.

I årets første kvartal var nordsjøoljeprisen på 33,9 dollar i snitt, og dermed betydelig unna Statoil-sjefens mål om og hva selskapet trenger for break-even på nye prosjekter.

Til sammenligning lå oljeprisen omlag 20 dollar fatet høyere i snitt i samme periode ifjor. Den seneste tiden har oljeprisen kommet sterkt tilbake, og nordsjøolje for levering i juni handles i dag til over 46,5 dollar fatet.

- Stor usikkerhet

Sætre vil imidlertid ikke kalle seg optimist med tanke på oljeprisutviklingen:

- Når det gjelder markedet har vi ikke noe annet syn enn at det er stor usikkerhet. Vi går i en riktig retning, og etter hvert som bortfallet av investeringene kommer frem globalt vil det virkelig merkes og drive prisene oppover på et eller annet tidspunkt på mellomlang sikt, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til DN.

Det var særlig internasjonalt at resultatet skuffet for Statoil, der selskapet leverte et resultat før skatt på minus 800 millioner dollar for den internasjonale oppstrømsvirksomheten.

Les resultatsaken: - Dette er vi selvfølgelig ikke tilfreds med

Han mener at utgangspunktet for selskapet har vært krevende, ettersom oljeprisen i kvartalet er de laveste selskapet har opplevd siden 2003.

- Dette resultatet har vist at vi er ganske motstandsdyktige selv mot lavere oljepriser, sier Sætre.

Statoil stiger markert på Oslo Børs, der aksjen er opp 3,7 prosent til 141,60 kroner. Hovedindeksen er opp omlag én prosent til 600,70 poeng.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Statoil inn i tysk havvind-prosjekt til 11 milliarder  

Inntil 500 nye kutt i Statoil  

Statoil saksøker USA dnPlus  (DN+)

Oljeservice er på menyen igjen dnPlus  (DN+)

Saudi-Arabia vil gjøre «tidenes største» børsnotering

Røkke: Dagens oljepris er ikke bærekraftig  

Banken takker «Robbie» for en del av veksten: - Roboten som sorterer og prioriterer lånesøknader er gull verdt

Anbefalt fra DNtv:
Sætre om nedgangen: - Veldig svake markedsforhold
Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre sier resultatet til Statoil er preget av svake markedsforhold, men at resultatet hadde vært mye verre om det ikke hadde vært for bedret drift og mindre driftskostnader i selskapet.
02:07
Publisert:

 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: En finansthriller der 58 milliarder kroner står på spill.

&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljepris" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Statoil" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljeservice" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.