Regjeringspartiene jobber nå på spreng for å kunne legge frem en skisse for et mulig skatteforlik på Stortinget.

Mandag innkalte saksordfører for skattereformen Høyres Siri A. Meling, alle partiene til et møte i Stortinget førstkommende onsdag. Etter det DN får opplyst, er planen å legge frem en skisse til et mulig skatteforlik. Det jobbes med at denne skissen også skal inneholde et forslag til løsning for lavere skatt på arbeidende kapital -  selv om hele opposisjonen foreløpig har parkert forslaget fra «Alliansen for privat eierskap» som nettopp skulle redusere denne skatten,

- Vi legger forhåpentligvis frem en skisse midt  i denne uka, sier stortingsrepresentant Siri A. Meling.

Første skritt

Det var i oktober finansminister Siv Jensen la frem forslaget om ny skattereform for perioden 2016-2018. Et hovedgrep i forslaget er å redusere selskapsskatten for å lette konkurransesituasjonen for norsk næringsliv. Skattesatsen skulle reduseres fra 27 prosent til 22 prosent.

Forslaget bygget på skatteutredningen som kom i desember 2014 og som foreslo å kutte selskapsskatten helt ned til 20 prosent.

Men forslaget til ny skattereform har frem til nå stått helt fast i Stortinget. De møtene som har vært holdt i Stortinget, skal ikke ha hatt noen annen funksjon enn at partiene har meldt inn sine primærstandpunkter i skattepolitikken.

Dersom regjeringspartiene kommer med en skisse til et skatteforlik på onsdag, vil det være først skritt i å få til en enighet i Stortinget.

Både ved Statsministerens kontor og i Finansdepartementet har det i lengre tid vært jobbet med forskjellige utkast til en løsning. Både regjeringspartiene og opposisjonen har uttrykt et ønsket om å få til et bredt skatteforlik.

Formuesskatt

Selv  om det viktigste grepet i skattereformen vil være å redusere selskapsskatten, har diskusjonen til nå i stor grad handlet om formuesskatten. Høyre og Frp ønsker kutt i formuesskatten, men møter motstand i Stortinget.

Fredag i forrige uke gjorde Arbeiderpartiet det klart at de ikke vil støtte skattemodellen som ble foreslått av den såkalte Alliansen for privat eierskap. Bak denne modellen står blant andre NHO og Bondelaget.

Les også: Mer skatt på bolig, mindre på aksjer dnPlus

Modellen innebar at boliger, hytter og annen privat formue blir skattlagt, mens bankinnskudd, sammen med aksjer og maskiner og utstyr skulle defineres som arbeidende kapital og fritatt for skatt.

- Den modellen alliansen la frem er det ikke noe vits i å gå videre på. Vårt utgangspunkt er lik verdifastsettelse av ulike formuesobjekter. Det er veldig vanskelig å se for seg fullt fritak for arbeidende kapital, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Martinsen.

Både i KrF, Senterpartiet og Venstre er det også sterk skepsis til fordelingseffektene av denne skattemodellen. Dermed er denne løsningen foreløpig vraket.

Les også: Arbeiderpartiet skroter ny skattemodell dnPlus

Fortsatt håp

Etter det DN kjenner til vil regjeringspartiene fortsatt forsøke å få til et skatteforlik som innebære kutt i formuesskatt på arbeidende kapital. Dette er formuesskatt på kapital som er investert og bundet opp i næringsvirksomhet.

- Jeg ser at Arbeidspartiet avviser Alliansens forslag til modell. Men den er bare en av flere alternative modeller knyttet opp til lavere skatt arbeidende kapital. Jeg tror at det fortsatt at det er politisk vilje til å diskutere fritak for arbeidende kapital. Det trenger vi  for å sikre arbeidsplasser og nye investeringer, sier Siri A. Meling til DN.

Neppe aktuelt

Arbeiderpartiet ønsker å delta i et bredt skatteforlik, men har liten tro på at det er noe poeng med videre diskusjoner rundt kutt i formuesskatten for arbeidende kapital. Partiet vil ikke være med på en løsning som gjøre at det rikeste slipper unna skatt.

- Jeg har fortsatt ikke sett noen modell som løser dette. Kommer det nye forslag, skal vi selvfølgelig se på det. Men alle modeller viser at det blir et stort provenytap eller store tilpasningsmuligheter. Tilpasningsmulighetene vil bety at mange skatteytere kommer til å betale langt mindre skatt enn det som er meningen. Og det er de mest ressurssterke som er best i stand til å tilpasse seg og derfor slippe unna med lav skatt, sier Marianne Marthinsen til DN.

 

Les også:

Har fått signaler om gode nyheter for Norge i EUs «gasspakke»  

Asia i dag: Dødsstøt for «Abenomics» i Japan

Eksperter tror oljeledet nedtur går mot slutten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.