Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
SPANSK INVASJON Undervurdert og uoppdaget? Ikke nå lenger. Sherry er den heteste vinen i London, og utforskes i egne barer. - sprit. flere sprit. Foto: DN

SPANSK INVASJON Undervurdert og uoppdaget? Ikke nå lenger. Sherry er den heteste vinen i London, og utforskes i egne barer. - sprit. flere sprit. Foto: DN

Strålende whisky og akevitt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Strålende whisky, akevitt og gammel armagnac er blant nyhetene i sprithyllen på Polet.

Fatlagret norsk akevitt, armagnac, oude genever og ung whisky viser alle klassisk stil og høy kvalitet når Vinmonopolet lanserer 13 brennevinsnyheter i mars.

Armagnac har lenge stått litt i skyggen av det mer berømte Cognac og har av mange feilaktig blitt sett på som konjakkens lillebror. Men armagnac er et brennevin som står fullt og helt på egne ben, og kvaliteten står ikke tilbake for konjakk.

Oh, joy

Gessler-familien har produsert armagnac i generasjoner og har med stor respekt for tradisjonene og med innovasjon og kreativitet i fokus produsert armagnac med høy kvalitet.

By Joÿ 1988 er laget på den kjente druen ugni blanc og den mindre kjente druen baco. Druene høstes i midten av september, og som tradisjonen er i Armagnac, destilleres det kun én gang – noe som gjør at armagnacen trenger lengre tid på fat for å modnes skikkelig. Det ble i 1972 tillatt med dobbeltdestillasjon i Armagnac, men mange produsenter sverger fremdeles til å holde på tradisjonene.

Etter 25 år på fat laget av lokal eik, er By Joÿ 1988 fyldig og smaksrik med mye tørket frukt, nøtter og vanilje. Tørr ettersmak som sitter igjen lenge.

Genever-boom

Med navn fra det nederlandske ordet for einebær, er genever – som den engelske etterfølgeren gin – preget av einer og andre kryddere. Oude genever er den fatlagrede varianten med gyllen farge. Zuidam Zeer Oude Genever er produsert med like deler rug, mais og maltet bygg, og er en rund og behagelig genever med smak av korn, sitrus og treverk.

Med lang og krydret ettersmak er det en genever som skal nytes som avec. Den er destillert tre ganger, og alle flaskene forsegles for hånd med rød voks.

Bols Genever Barrel Aged er den andre geneveren som nå slippes. Den har vært lagret minimum 18 måneder på eikefat og har en sammensatt aroma av sitrus og frukt med preg av krydder og fat. Ypperlig til bruk i drinker eller til å nytes som avec.

Avecakevitt

Norsk akevitt står ikke tilbake for annet kvalitetsbrennevin, noe de tre akevittene i dette slippet viser. Fra Grimstad og Det Norske Brenneri kommer Arvesølvet Kjernekar Single Cask Strength. Med alkoholprosent på hele 57,5 kunne den fort blitt litt utilnærmelig, men alkoholen er godt integrert og smaken sammensatt og fyldig.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Opland Single Cask Aquavit 9356, det nyeste tilskuddet til Opland-porteføljen, er rund, fyldig og kompleks på smak.

At akevitt har gått fra bare å være et følge til tradisjonsmaten til et kvalitetsbrennevin som kan nytes som avec, vises tydelig med disse nyhetene.

* (Vilkår)