Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Brenner for tradisjonen. Hver vinter brennes verdens eldste brennevin på historiske Domaine du Tariquet i Gascogne i Frankrike.

Brenner for tradisjonen. Hver vinter brennes verdens eldste brennevin på historiske Domaine du Tariquet i Gascogne i Frankrike.

Frankrikes eldste brennevin leverer fortsatt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

600 år etter at den oppsto, viser armagnac at den fremdeles er et brennevin av høy kvalitet.

– En god armagnac skal ha aroma av frukten den er laget av. Det er råvaren mer enn fatet som skal oppleves i glasset, sier Rémy Grassa, femte generasjon armagnacprodusent på historiske Domaine du Tariquet i Gascogne i Frankrike.

Skriftlige kilder forteller om armagnacproduksjon på gården allerede i 1683.

– Min familie kjøpte gården i 1912, og nå er det jeg og broren min Armin som driver tradisjonen videre etter at min far ga seg i 2008.

I det skjulte

Armagnac er mye eldre enn den mer kjente konjakken; den skal ha oppstått allerede i 1411. Frem til 1800-tallet var det utfordringer med å få fraktet flasker ut av området, så armagnacen ble ikke like kjent utover landegrensene som konjakken etter hvert ble.

Armagnac har siden levd litt i skyggen av konjakk, og fremdeles eksporteres det vesentlig mer konjakk enn armagnac.

Tradisjonelt. På Domaine du Tariquet sverges det til det tradisjonelle; brennevinet destilleres kun én gang.

Tradisjonelt. På Domaine du Tariquet sverges det til det tradisjonelle; brennevinet destilleres kun én gang.

På Domaine du Tariquet produserer Grassa-brødrene armagnacen på tradisjonelt vis.

– Vi ønsker å drive gården etter økologiske prinsipper, vi bruker ingen kjemiske sprøytemidler på bærene. Faktisk har vi funnet opp en maskin – som brukes til å sprøyte kobbersulfat på bladene – som sørger for at middelet ikke drypper ned på bakken, sier Rémy Grassa.

Brente fat

Selv om det i 1972 ble tillat å destillere armagnac to ganger, er det fremdeles mange som sverger til det tradisjonelle – og destillerer brennevinet kun én gang. Dette gjør at armagnacen trenger litt tid på fat for å oppleves tilgjengelig.

– For å få den unike aromaen av frukt og aldring tilsetter vi aldri slikt som sukker eller karamell, sier Grassa.

– Vi bruker også lett brente fat. De to–tre første årene bruker vi nye fat, og så bruker vi eldre fat etter hvert.

Domaine du Tariquet har 110 hektar vinplanter dedikert til armagnacproduksjon.

– Vi bruker kun våre egne druer. På den måten har vi full kontroll på kvaliteten. Du får ikke god armagnac uten gode råvarer, sier Grassa.

* (Vilkår)