Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Odd J. Nelvik i Det norske brenneri i Grimstad.

Odd J. Nelvik i Det norske brenneri i Grimstad.

Norges brennevinslager blir håndsprit

Tekst

Vil du få varsel hver gang Henrik O. Rasch publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Råspriten som er laget for å produsere akevitt og vodka blir nå brukt til å lage hånddesinfeksjon.

– De vanlige produsentene har problemer å levere til etterspørselen, så vi måtte starte å produsere. Det ble litt gjøre først, så spørre om lov etterpå.

Det sier Odd Nelvik i Det norske brenneri.

– Etter at eksportmarkedet fordunstet har vi hatt kapasitet til å gjøre det. Nå produserer vi bare så mye vi kan – så fort vi kan.

Rekordfart

Nå blir noe av lagrene, og alt av overprodusert råsprit, gjort om til hånddesinfeksjon. Til nå har selskapet klart å produsere 24.000 småflasker med det antibakterielle middelet. Innen ukeslutt vil tallet være på 140.000.

Under merkenavnet Norsk håndsprit blir råsprit, som var produsert til Akevitt, nå gjort om til desinfeksjon.

Under merkenavnet Norsk håndsprit blir råsprit, som var produsert til Akevitt, nå gjort om til desinfeksjon.

– Det er en skrikende etterspørsel. I første omgang skal en del gis bort i området rundt Grimstad, hvor vi holder til, men det er mange eldrehjem som har tatt kontakt med oss. Andre bedrifter, som må ha ansatte på jobb, trenger også til sine egne. Det er mye desperasjon i hele landet.

Alt har foregått i rekordfart. Nelvik forteller at de ikke har hatt tid til å tenke på så mye annet. De ansatte jobber på skift, så produksjonen kan opprettholdes.

– Tillatelsen fikk vi mandag. Bare halvannen uke etter at vi begynte å planlegge. Mye er takket være finansdepartementet og Statsministerens kontor. Vin- og brennevinsimportørenes forbund har også stått på dag og natt, sier han.

– En ting er å lage spirt som skal drikkes, men å lage sprit som skal på hendene er det en del større utfordringer å få til.

Men det er ikke bare tut og kjør.

– Det er helt umulig å oppdrive tomme beholdere i Europa nå. Nå er vi en situasjon hvor de fleste landene tenker mest på seg selv. Er vi heldige får i en påfylling neste uke med 60.000 flere plastflasker.

Ikke alene

Kommunikasjonsdirektør i Arcus, Per Bjørkum.

Kommunikasjonsdirektør i Arcus, Per Bjørkum.

I likhet med Det norske brenneri har Arcus startet produksjon av anti-bakterielle midler. Til nå har de produsert over 29.000 liter som skal distribueres over hele landet.

– Vi startet umiddelbart etter at behovet meldte seg. I første omgang har vi levert til helsesektoren og nødetatene, men har plan om å levere til andre aktører så fort det kan gjøres, sier kommunikasjonsansvarlig i Arcus, Per Bjørkum.

– Alt er non-profit. Vi skal ikke tjene penger på denne krisen.

Parallelt har de også bistått medisinselskapet Curida på Elverum for å øke produksjonen i Norge.

– Mye har stoppet opp under koronaviruset, så nå har vi kapasitet til å gjøre det. Alt er manuelt utført fra ansatte her i Arcus, både operatører og selgere. Vi kommer ikke til å produsere desinfeksjon i evig tid, men nå er behovet stort.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.